Innováció a munkában

Az innováció népszerű – és fontos – koncepció. Három kérdést érdemes feltennünk. Mi az innováció? Mi a lean szemlélet álláspontja róla? Hogyan tovább?

A szakmai hírlevél elolvasásához szükséges idő: kb. 2 perc + videó

Szerző: John Shook

Az utóbbi időben kicsit mélyére ástam annak, mit is nevezünk innovációnak. Érdekes, hogy széles körűen elfogadott meghatározást nemigen találni. Így többféle forrás megközelítését gyúrtam egybe (szívesen), majd átszűrtem a saját szűrőmön (elnézést kérek), és a következőre jutottam: az innováció bármi, ami újszerű és értékes. Az újszerű azt jelenti, új. Különösen egy új ötlet vagy módszer, vagy olyasmi, amiben van némi „folyamat.” Értékes – itt egyértelmű a kapcsolódás a lean szemlélethez -, azaz valaki, bárki az új dolgot/módszert/folyamatot értékesnek tekinti. Értékes, mégpedig a befogadó nézőpontjából.

Innováció

Mi a lean szemlélet álláspontja az innovációról? Először is, szerintem a szó/koncepció használatát túlzásba viszik. Az új vagy újszerű azt jelenti, hogy jobb? Valamiért az a benyomás él az emberekben, hogy az „innováció” előrébb helyezkedik el a táplálékláncban, az evolúció magasabb fokán áll, mint a pórias „fejlesztés.” Ilyesmiket hallhatunk: „Ó, nagyszerű járulékos fejlesztés, de nekünk innováció kell!” Radikális, robbanásszerű… Nyilván. Mindenkit meg akarunk előzni. Diktálni akarjuk a trendet. Henry Ford. Steve Jobs.

Azonban míg az innováció értelemszerűen „értékes”, a fejlesztés értelemszerűen azt jelenti, hogy az új megoldás jobb, mint a régi. Ebből a szempontból alábecsülik a fejlesztést; talán ideje lenne új arculatot kapnia.

És – ezzel fogadok, hogy egyetértesz – túl gyakori a kettő szigorú szétválasztása. Szinte az összes innováció valójában már létező dolgok vagy ötletek továbbfejlesztése. Nem sok új van a nap alatt. Ugye? A nap alatt szó szerint négy természeti erő van. Csupán négy.

Branford Marsalis (a kevésbé híres fivér) a hatalmas kreativitást és újítást jelentő jazzel kapcsolatban így fogalmazott: „Csak azt olvassuk a jazzről: Új? Innovatív? Komolyan, ember, összesen 12 kib**** hangjegy van. Mi lenne az új? Tényleg azt hiszitek, hogy olyasmit fogtok játszani, amit korábban soha senki?” Nagyon érdekes. Természetesen hatalmas kreativitást jelent a „12 kib**** hangjegy” kombinálása, és az ezzel járó megkötések. Ennek ellenére Coltrane, Miles, Gershwin ugyanazzal a 12 hangjeggyel játszadozik. A világegyetemben is négyféle energia van.

Lean szemlélet

Maga a lean szemlélet is innováció (új és értékes), és fejlesztés a korábbi állapotokhoz képest (és ahhoz képest is, ami annyi helyen még mindig létezik), továbbá magában foglalja a további innováció és fejlesztés lehetőségeit is. Masaaki Imai, akinek oly sokat köszönhetünk, körülbelül 30 éve alkotta meg ezt a keretrendszert:

Innováció a munkában

Imai keretrendszere hasznos, amikor a problémamegoldás típusairól gondolkodunk (habár egyet hozzá kellene tennünk, de ezt majd legközelebb!). A lean szemlélet azonban arra int, hogy óvakodjunk éles határt húzni a fogalmak – fenntartás + kaizen + innováció – között. Nagy az átfedés, mert egymásba olvadnak. Mivel maga a lean szemlélet is innováció, speciális innovációs módszereket ölel fel (ahogy a kaizen és a fenntarthatóság is), mint például a sorozat-alapú innováció, a lean startup módszerek, az A3 és kata technikák, és ami a legfontosabb: az az alapvető megközelítés, hogy mindenkit bevonunk a saját munkája megújításába. Az innováció nem csupán néhány kiválasztott egyén hatásköre, amelyet csak különleges helyzetekben kell alkalmazni.

Hogyan tovább?

Ezt a gondolatot kell továbbvinni, amely a lean szemlélet legnagyobb eredményét világítja meg – az innováció szerepét a munkában. Az iPhone-ra hatalmas innovációként gondolunk, ahogyan az internetre, az automobilra és most az önvezető autókra is. Ám ezeknek a létrejötte, vagyis az a bizonyos alulértékelt katalizátor, amely segítségével ezek megváltoztatták az életünket, először is mindaz a technikai innováció, amely ezeket megelőzte (nincs iPhone iPod nélkül, Macintosh nélkül, Apple II nélkül…). Másodszor: az innováció az elvégzendő munkában azzal járt, hogy élet költözött beléjük. Íme egy animáció, amely ezt a történetet próbálja elmesélni. Kíváncsi vagyok a véleményedre.

Forrás: lean.org
A cikk eredeti, angol nyelvű változata itt olvasható.

Kérjük, amennyiben a fordítással kapcsolatban észrevételed van, jelezd azt az info@lean.org.hu e-mail címen.

Könyvajánló

  • Hogyan fogjunk hozzá a lean gyártás megvalósításához?
  • Mi legyen a következő, majd az azt követő lépés?

Manapság már nem könnyű eligazodni a lean elvekkel kapcsolatos információk tengerében.

Kaizen Expressz

Kaizen Expressz című könyv pörgős, gördülékeny stílusban, tömören, az alapokhoz visszanyúlva ismerteti a Toyota termelési rendszer (TPS), és a lean alapvető elveit, mégpedig a megvalósítás logikus sorrendjében.