Plan Do Check Act (PDCA) a pályán

Olvasóim már tudják, hogy szeretem a baseballt, s nagyon sok párhuzamot látok közte és a lean szemlélet között. Más szavakkal kifejezve, úgy vélem, rengeteg jó lean elv található a baseballban. Íme egy példa: PDCA a pályán.

A szakmai hírlevél elolvasásához szükséges idő: kb. 2 perc

Szerző: John Shook

Bocsássanak meg nekem a nem baseball rajongók, de hát szezon van.

Jelenleg Cambridge-ben élek, amely alapvetően Boston része, valamint a Lean Enterprise Institute székhelye. Továbbá a Boston Red Sox baseball csapat otthona, akik éppen most látták vendégül riválisukat a New York Yankees-t egy háromfordulós játéksorozatra. A sok médiatudósítás között volt egy nagyszerű idézet a Red Sox egyes bázisvédőjétől (first baseman) Adrian Gonzaleztől, akinek az ütést illetően van néhány érdekes lean gondolata.

Mindnyájan tudjuk, hogy a lean a PDCA-ról szól. A kihívás, amellyel mindennapi munkánk során mindnyájan szembesülünk az: Hogyan tudom itt és most a PDCA-t alkalmazni?

Adrian Gonzalez

Minden lehetséges alkalommal szeretem felhívni a figyelmet, hogy a PCDA „P”-vel kezdődik.  PDCA nem létezik a „P” nélkül (és persze a „D”, a „C” és az „A” nélkül sem – a „P” egymagában természetesen nem visz sehova). Most akkor vizsgáljuk meg Adrian megfigyelését (bocsássanak meg nekem a Yankee fanatikusok), akinek minden egyes ütés előtt világos terve van:

„… még ha a világ legostobább terve is, de legalább egy terv, és én oda fogok állni a hazai bázishoz (home plate) és ki fogom próbálni. Veszíteni is hajlandó vagyok ezzel a tervvel. Ez a kudarc játéka és ezzel tisztában vagyok.”

Érdekes. Az ő megközelítési módja emlékeztet Edison nagyszerű megfigyelésére: „Nem vallottam kudarcot – 10,000 olyan dolgot találtam, ami nem működik.”

Ha a baseball (és bizonyára az amerikai futball vagy foci sem különbözik) úgy tekinthető, mint a kudarc egyfajta játéka, akkor ez az ösztönös megérzés, hasznos megvilágíthatása lehet e hozzáállásunknak az üzleti életben? Amennyiben a tanulásra fókuszálunk minden egyes PDCA cikluson keresztül – győzelem, veszteség vagy döntetlen -, akkor az egyetlen tényleges veszteség csak az lehet, ha nem tanulunk belőle. Gondoljuk egy saját sportanalógiára és lehet, hogy az üzleti élet nem is áll olyan távol a baseballtól.

U.i.: Apropó, Adrian találati aránya (amikor eltalálja a labdát) ebben az évben körülbelül 65%. Azaz, az idő jó részében kudarcot vall. És ez könnyedén lehet a legalacsonyabb találati arány (és talán a legmagasabb tanulási arány) a Profi Baseball Ligában.

Könyvajánló

  • Magas a fluktuáció?
  • Emelkedik a selejtszázalék?
  • Magasak a működési költségek?
  • Egyre több az elégedetlen ügyfél?
  • Ugyanazokat a problémákat kell újra és újra megoldani?

A Lean problémamegoldók kézikönyve megmutatja, hogyan oldhatod meg a lehető leghatékonyabban a problémáidat.