Csak óvatosan a benchmarkkal!

Egyre divatosabbak a benchmark vállalatlátogatások, egyre több szakmai szervezet, üzleti közösség és egyesület portfóliójában található meg a tapasztalatszerzés e formája. Van azonban egy kockázatos mellékhatása, amire érdemes tudatosan figyelni!

A szakmai cikk elolvasásához szükséges idő: kb. 3 perc

Szerző: Molnár Szabolcs – elnök, senior lean coach

Egyre divatosabbak a benchmark vállalatlátogatások, egyre több szakmai szervezet, üzleti közösség és egyesület portfóliójában található meg a tapasztalatszerzés e formája.

Nem csoda, hiszen nem csak kellemes időtöltés, de új tapasztalatokat lehet gyűjteni, tágíthatjuk látókörünket, új dolgokat tanulhatunk.

Van azonban egy kockázatos mellékhatása, amire érdemes tudatosan figyelni!

Egy gyárlátogatás során ugyanis szembe jönnek velünk a látványosabbnál látványosabb megoldások, vizuális eszközök, padlójelölések, fehértáblák, formanyomtatványok. Megfigyelhetünk csábító megbeszélési struktúrákat, napi bejárási rutinokat, vagy akár a lean tevékenységek, fejlesztések szerveződését is.

Szorgosan listázzuk tehát az ötleteket, és alig várjuk, hogy hazatérve jól bevezessük a látottakat. Ezek többségéről végül kiderül, hogy nálunk nem is működnek.

Mások gyógyszere

Miért is van ez? Ennek egyik fő oka, hogy ez a helyzet nagyon hasonló ahhoz, mint amikor Marika néni találkozik Iluskával a piacon:

 • Aranyom, de rég láttalak! Remekül nézel ki, hogy csinálod?
 • Tudod Marika, van az az új gyógyszer, amiről meséltem! Képzeld, mióta szedem, mintha kicseréltek volna!

Marika ezen felbuzdulva szintén elkezdi szedni Iluska által dicsőített gyógyszert, ő azonban semmi változást nem észlel. Sőt, azóta, mintha még rosszabbul is lenne. Nem is csoda, hiszen Iluska azt a szívére szedi, miközben Marikának a térde fáj…

Ez a veszélye a benchmark látogatásoknak is. Minden külső szemlélő által látható, megfigyelhető, lefotózható dolog csak a jéghegy csúcsa. Azon problémamegoldó folyamatok kimenete, amelyeket a helyi dolgozók vittek végig.

Ám, pont a lényeg nem látszik:

 • mi volt az eredeti problémájuk, amire ezt a megoldást hozták?
 • hogyan, kik és milyen információkat gyűjtöttek róla?
 • milyen módszerrel és hogyan elemezték az adatokat?
 • milyen gyökérokokat találtak, hogyan priorizálták azokat?
 • milyen kísérleteket hajtottak végre?
 • hogyan választották ki pont ezt a megoldást?
 • hogyan mérik annak hatását, milyen a nyomon követési folyamatuk?
 • …stb. stb. stb.

Azaz nem látszik a problémamegoldó folyamatban részt vevő helyi kollégák tanulási útja.

Mások megoldásait tehát értelmetlen lemásolni, hiszen hiányzik mögülük saját kollégáink tudása, tapasztalata, elkötelezettsége, bevonása, továbbá saját botlásaik, tanulságaik.

Találd meg a saját megoldásod

Nem az a cél tehát, hogy öncélúan elkezdjünk használni egy új – a szomszédban látott – lean eszközt! Sokkal inkább az, hogy megoldjuk azokat a mérhető, stratégiai céljainkhoz (SQDC – Safety, Quality, Delivery, Cost) kapcsolható problémáinkat, amelyekkel nap mint nap szembesülünk.

Majd, ha az egyik ilyen saját problémamegoldó folyamatunk megoldása az lesz, hogy tegyünk ki egy fehértáblát, akkor sokkal nagyobb eséllyel lesz annak használata számunkra is előnyös.

Azért, mert (jó esetben):

 • ez az intézkedés egy saját, valós probléma gyökérokának megszüntetését célozza,
 • olyan gyakorisággal és olyan adatokat jelenítünk meg rajta, amelyek nekünk fontosak (nem pedig azokat, amelyeket egy másik cégnél láttunk),
 • az elkészítésébe bevontuk az érintett kollégáinkat, akik ezáltal értik, hogy miért lesz ez fontos, mi is ennek a célja. Ráadásul, ha kell, tudnak majd rajta változtatni, finomítani, azaz a képességfejlesztés eredményeként működni fog a PDCA, továbbá
 • a működtetés, fenntartás érdekében kapcsoltunk hozzá egy vagy több vezetői rutint is

Egy ilyen folyamat eredményeként valóban olyan megoldás születik, ami kedvező, azaz mérhető hatással van a problémánkra. A hozzánk benchmark látogatásra érkező „szomszédok” pedig majd jól megpróbálják lemásolni azt… 🙂

Gemba nap

Nonprofit, közhasznú lean egyesületünk tagvállalatai számára rendszeresen szervezünk ingyenes gemba napot. Ezeken a napokon más-más technológiai környezetben tanulhatsz meg a lean szemüvegén keresztül „látni”, és ismerheted meg mások lean gyakorlatát.

Ezen alkalmak során azonban mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak óvatosan a benchmarkkal! Azaz ne a látott megoldásokat, jó gyakorlatokat vigyétek magatokkal tanulságként, hanem inkább próbáljátok megismerni, illetve megérteni az azok mögött húzódó szemléletet, problémamegoldó folyamatot, tanulási utat.

Hiszen a szomszéd gyógyszere nem biztos, hogy a te problémádra is gyógyír…

A cikk szerzője

Molnár Szabolcs portré
Molnár Szabolcs
elnök
senior lean coach