Lean könyvek egy lakatlan szigetre

Lényeges kérdés, hogy melyek azok a lean könyvek, melyeket mindenképpen érdemes elolvasni. Két dolog is ösztönzött arra, hogy mélyebben elgondolkodjam mindarról, amit a leanről olvasni lehet. Az egyik a lean oktatása, amit egy mesterképzés keretében végzek, a másik pedig egy közelmúltbeli beszélgetés egyik kedves lean sensei-emmel.

A szakmai hírlevél elolvasásához szükséges idő: kb. 3 perc

Szerző: Dave Brunt
Fordította: Bányász Réka

Oktatói tevékenységem közben rádöbbentem, milyen rengeteg könyvet és cikket írtak már a leanről. Amikor érdeklődni kezdtem a terület iránt (közel 25 éve), kevés információforrás állt rendelkezésemre. Ahogy telik az idő, folyamatos fejlődésünk érdekében mindannyian olvasunk. Mindazonáltal a nagy mennyiség miatt könnyen összezavarodhatunk. Így hát, akár tanuló, akár elfoglalt felső vezető az ember, lényeges kérdés, hogy melyik az a néhány könyv, amelyet mindenképpen érdemes elolvasni (és melyik nem szerepel feltétlenül a kötelező olvasmányok listáján).

A BBC Radio 4 „Desert Island Discs” (lemezek egy lakatlan szigetre) című rádióműsorának mintájára kiválasztottam azokat a lean könyveket, amelyeket magammal vinnék egy lakatlan szigetre. Választásaim logikáját az is adta, hogy az egyes könyvek kifejezetten hasznosak a John Shook által bemutatott LEI Lean Transzformációs Modell egyes elemeihez.

Persze a helyzettől függ, hogy miből a legjobb kiindulnunk, de én a magam részéről a klasszikusok olvasásával kezdeném. Tudom, hogy nem mindenki az autóiparban dolgozik, aki ma a leant alkalmazza, de legvilágosabban a Machine that Changed the World magyarázza el, hogy honnan is ered a lean, hogyan alkalmazható egy új termék kifejlesztésénél, a termelési műveletekben, az ellátási láncban és a vevők kiszolgálásában. Ez a könyv klasszikus, és elsőként használja a lean kifejezést. Ezután a Lean Thinkingben (Lean Szemlélet, HVG) leírt alapvető elvekről olvasnék, még mielőtt megpróbálnám megérteni a problémamegoldás mikéntjét a Managing to Learn (Vezesd a tanulást, LEI Hungary) segítségével.

A működés fejlesztését elősegítő könyvek kiválasztása még inkább helyzetfüggő (pontosabban a környezetünktől függ). Azonban mindenképpen van néhány alapmű. Az értékfolyamat megértéséhez elolvasnám a Learning to See (Tanulj meg látni, LEI Hungary), az áramlás megértéséhez a Creating Continuos Flow, a húzórendszerhez pedig a Creating Level Pull című könyveket. Ha a probléma megkívánja a teljes ellátási lánc megvizsgálását, a Seeing the Whole bemutatja ennek kulcsfogalmait, és a kérdéseket, amelyeket fel kell tennünk.

Kevesebb irodalmat találunk a képességfejlesztés területén. Mindazonáltal a Liker és Meier Toyota Way Fieldbook, illetve a Graupp és Wrona Training Within Industry Workbook jó kezdet.

Lean menedzsment rendszer és vezetői viselkedés témákban olvasni már nem olyan könnyű. Először is újraolvasnám a Vezesd a tanulást. Ugyanakkor megragadnám a lehetőséget, hogy újra átnézzek néhány fontos forrásművet, mint például: Taiichi Ohno Toyota Production System, Shingo Study of the Toyota Production System és Deming Out of the Crisis. De megnézném Edgar Schein szervezeti kultúráról szóló zseniális művét is, az Organizational Culture and Leadership címűt. Végül ötleteket gyűjtenék Jeffrey Liker vezetésről szóló legfrissebb könyvéből: Developing Lean Leaders at all Levels.

A fent említett könyvek egy része magában foglal egyfajta gondolkodást – az egész rendszert meghatározó feltevéseket és szemléletet –, és beindítja a transzformációt. Olyan alapvető vélekedésekről van szó, amelyeket a világ működésével kapcsolatban gondolunk. Ezek a vélekedések és beállítódások alkotják a szervezet kultúráját. Ehhez hozzáadnék még néhány könyvet: Kaizen Express (Kaizen Expressz, LEI Hungary), Michael Ballé Lead with Respect (A tisztelet ereje, LEI Hungary) illetve Gemba Walks (Gemba-séták, LEI Hungary), mivel van benne néhány nagyszerű fejezet a munka értelméről és a tiszteletről.

lean könyvek - lei lean transzformációs keretrendszer

Természetesen egy ilyen lista mindig vitát fog kiváltani, és itt kap szerepet a sensei-emmel folytatott beszélgetésem. Véleményekről és ellenintézkedésekről beszéltünk. A sensei megjegyezte, hogy vannak „vagy-vagy” emberek (ők maguk ennek nem feltétlenül vannak tudatában), akik egy ellenintézkedést választanak – A-t vagy B-t. Az ő véleményük vagy a mienk. A hatékony problémamegoldáshoz arra van szükség, hogy az ember „mindegyik” nézőpontot vagy lehetséges ellenintézkedést fontolóra vegye. Ez a megközelítés mindig jobb, mint a „vagy-vagy” gondolkodás.

Ennek fényében az általam egy lakatlan szigetre javasolt lean könyvek csak egy kiindulópontot jelentenek. Te milyen könyveket vinnél magaddal?

Könyvajánló

  • Magas a fluktuáció?
  • Emelkedik a selejtszázalék?
  • Magasak a működési költségek?
  • Egyre több az elégedetlen ügyfél?
  • Ugyanazokat a problémákat kell újra és újra megoldani?

A Lean problémamegoldók kézikönyve megmutatja, hogyan oldhatod meg a lehető leghatékonyabban a problémáidat.