ELEC – Toyota-KATA

2006-ban a LEI az Ohio State University-vel közösen megalapította a Lean Education Academic Network (LEAN) szervezetet annak érdekében, hogy a lean szemlélet akadémiai oktatását elősegítse. 2014 szeptemberében a Lean Global Network (LGN), a LEAN és az Ansbach University közösen megrendezte az első European Lean Educator Conference programsorozatot a németországi Stuttgartban. A háromnapos programsorozat egyik eleme egy Toyota-KATA workshop volt…

Elec Toyota-Kata csapatfotó

A workshop jó lehetőséget kínált arra, hogy egy több körös szimuláció keretein belül megismerkedjünk és gyakoroljuk a fejlesztési kata (improvement kata) és acoaching kata alapvető elemeit, rutinjait. Mindkét kata gyakorlásakor az előre meghatározott, strukturált kérdéssor segítette az egyes szerepekben a csapattagok működését. A rövid, gyakori PDCA ciklusok alkalmazásának előnyeire hamar fény derült, nagyon rövid idő alatt jelentős javulást értünk el az általunk működtetett folyamat mutatóiban. A gyakorlat igazi tanulsága azonban az a tudatos tanulási folyamat volt, amelyet megtapasztalhattunk a katák szisztematikus alkalmazása során.

A program legfontosabb hozadéka, hogy személyesen is megismerkedtünk és sokat beszélgettünk a Toyota-Kata könyv szerzőjével Mike Rotherrel. A HVG Könyvek által nemrég magyarul kiadott Toyota-Kata könyv megjelenése automatikusan felvetette a kérdést, hogy miként lehet elindulni ebben a folyamatban, hogyan tudja a hazai LEI hitelesen támogatni az érdeklődőket ezen az úton. Mike azt javasolta, hogy ebben az esetben is szigorúan végig kell járni az egymásra épülő fázisokat, amelyek a tudatosság (aware), gyakorlás (do it), és csak ezek után a tanítás (teach it). Mivel a könyv elolvasása önmagában nem elegendő ehhez, így bemutatott minket európai jobbkezének Tilo Schwartz úrnak, aki először Mike tanítványaként, később több vállalat gembáján szerezte gyakorlati kata tapasztalatát.

Elec Toyota-kata pillanatkép

A részletek, együttműködési feltételek kidolgozása után megszületett megállapodásunk alapján ezzel elindul a magyarországi LEI szakembereinek coach-the-coach folyamata (már több vállalattal is tárgyalunk további angol nyelvű, kihelyezett workshopokról), amely eredményeként jövőre hivatalosan is átvesszük ezt a workshopot. Ezt követően már rendszeresen tudunk majd magyar nyelven is nyitott, valamint kihelyezett képzéseket tartani, az érdeklődő vállalatokat a kata folyamatban támogatni.