Toyota-Kata workshop

MAGYAR NYELVŰ, NYITOTT

A workshop célja:

 • Megtudhatjuk, hogy a folyamatos fejlődést miképp alakíthatjuk versenyelőnnyé azáltal, hogy azt minden szinten a napi munkamenet részévé tesszük.
 • Megtanulhatjuk, hogyan lehet a problémamegoldó képességet az egész szervezetre kiterjedően fejleszteni.
 • Betekintést nyerhetünk, hogy mely menedzsmentminták szükségesek a kulturális változás előidézéséhez.
 • Felmérhetjük, hogy a Toyota-Kata menedzsment-megközelítés segítséget nyújthat-e vállalatunknak, és ha igen, miképp.

A workshop során a résztvevők:

 • Alapvető ismereteket szerezhetnek a Toyota-Kata menedzsmentkoncepció összefüggéseiről, melyek a folyamatos és fenntartható fejlődést segítik elő.
 • Megismerik és gyakorolják az univerzális problémamegoldó eljárásként hasznosítható fejlesztési-kata alapjait.
 • Kipróbálhatják a coaching-katát, amely egy napi szintű menedzsmentminta a fejlesztési-kata munka közben (on-the-job) történő tanításához.
 • Megérthetik, hogyan lehet előidézni a fejlesztés igényét a ciklikus hoshin-kanri folyamattal.

Kinek érdemes részt vennie?

 • Olyan vezetőknek, akik a folyamatos fejlesztést és innovációt a szervezeti DNS részévé akarják tenni.
 • A változásmenedzsmentért, a stratégia kialakításáért és végrehajtásáért felelős vezetőknek.
 • A lean és fejlesztési folyamatokban részt vevő vezetőknek és szakembereknek, akik szeretnék megtanulni, hogyan segíthetik elő, hogy minden munkatárs aktívan vegyen részt ezekben.
 • Azoknak, akik szeretnék a csoportjaikat bevonni a napi szintű PDCA-ba, illetve az egész szervezetre kiterjedően akarják szinkronizálni a fejlesztési tevékenységeket.

E gyakorlati workshop során a résztvevők aktív gyakorláson keresztül tanulnak:

MIÉRT ÉRDEMES RÉSZT VENNED?

Az utóbbi években számos vállalat tudatosan vezette be gyáraiban és az ellátási láncban a lean eszközöket, például a kanbant, az 5S-t, a heijunka-táblákat, az U-cellákat, a SMED-et és a TPM-et. Te megkezdte már a lean utazást? Elégedett vagy az eredményekkel? Fenntarthatóak az eredmények? Folyamatos a fejlődés? Nem?

A lean eszközöket általában olyan workshopokon mutatjuk be, amelyek segítségével hamar lehet eredményeket elérni. Mi a helyzet 4 héttel a workshop után? Mi a helyzet a fenntarthatósággal? Észrevette, hogy amint a menedzsment figyelme más felé fordul, a folyamatok hamarosan a meghatározott standard szintje alá süllyednek? Elképzelhető, hogy túl nagy figyelmet szenteltünk az eszköz lemásolásának, de nem vettük észre a mögötte húzódó mélyebb értelmet? A másolás és a folytonos lemaradás helyett inkább javítanunk kellene a problémamegoldó képességünket, és létre kellene hoznunk a saját megoldásainkat. Annál is inkább, mert a piaci feltételek és verseny egyre bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb. Ilyen körülmények között csak úgy lehetünk sikeresek, ha a többieknél adaptívabbak és innovatívabbak leszünk. Éppen ezért a menedzsmentnek az adaptációs és innovációs képesség javítására kell összpontosítania, és ebbe a lehető legtöbb embert be kell vonnunk.

Ezt a fejlesztési-kata általános problémamegoldó rutinként való bevezetésével érhetjük el, mégpedig a szervezet minden tagjára kiterjesztve. Hogyan fejleszthetjük ezt a képességet? A menedzsment viselkedése kijelöli a prioritásokat, és meghatározza az emberek cselekedeteit és gondolkodását. A munkatársak cselekedetei és gondolkodása az adott szervezeten belül pedig a menedzsment közvetlen visszatükröződése. Az önkényes vezetői viselkedés önkényes tettekhez vezet. A hatás korlátozott és esetleges. Szuboptimalizálás történik, mivel minden csoport a helyi optimumra törekszik. Ha általános módszert kapnak, az nem marad fenn, ha a menedzsment nem követeli és tanítja meg on-the-job gyakorlatban minden egyes szinten.

Éppen ezért a kapcsolódó menedzsmentmintákat minden menedzsmentszinten következetesen kell gyakorolni, hogy az elvárt viselkedésminták általános szokásokká váljanak. Fejleszd problémamegoldó képességedet, növelje a célirányos és szinkronizált fejlesztést a coaching-kata napi szintű alkalmazásával a teljes szervezetre kiterjedően!

A WORKSHOP MENETE

ELSŐ NAP:
• A Toyota-Kata bemutatása és összefoglalása
• Nincs fejlesztés kijelölt irány nélkül – hogyan hozzunk létre fejlesztési húzó elvet
• Első lépés: a jelenlegi állapot megértése
• Gyakorlati szimuláció (1. kör)
• A következő célállapot meghatározása
• Folyamatos fejlesztés PDCA ciklusokon keresztül
• Gyakorlati szimuláció (2. kör)
• A fejlesztési-kata – mit értettünk félre a PDCA-val kapcsolatban
• Gyakorlati szimuláció (3. kör)

MÁSODIK NAP:
• A coaching-kata bemutatása
• Gyakorlati szimuláció (4. kör) – coaching tapasztalat. A résztvevők gyakorolják a fejlesztési- és a coaching-katát
• Iránymutatás – hoshin-kanri és a célállapot felállítása
• Hogyan érdemes kezdeni? A kata bemutatása a szervezeten belül
• Egyéni és csoportos észrevételek, kérdések és válaszok
• Összegzés, értékelés és visszajelzések

OPERATÍV INFORMÁCIÓK

A workshopot Bereczki Csaba, a Lean Enterprise Institute Hungary egyik alapítója tartja.

Dátum: egyeztetés alatt
Időtartam:
 9:00 – 17:00
Helyszín: egyeztetés alatt
A workshop nyelve magyar!

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

Részvételi díj (tagoknak):
119.000,- Ft + ÁFA / fő
Részvételi díj (nem tagoknak):
169.000,- Ft + ÁFA / fő

amely tartalmazza a workshop munkafüzetét, valamint az ebéd és a szünetekben felszolgált kávé, üdítők árát.

Tovább a Tagfelvétel oldalra

Jelentkezésed beérkezése után előlegbekérőt küldünk, az ott feltüntetett banki adatok alapján várjuk a részvételi díj átutalását, legkésőbb a program előtti napig. A programokon való részvétel feltétele a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap és a részvételi díj befizetése. A részvételi díjak természetbeni juttatásnak minősülő tételeit (étel, ital) adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli, amelyek megfizetése a megrendelő feladata, ezért a részvételi díjakról kiállított számla minden esetben külön fogja tartalmazni a természetbeni juttatások mértékét. A részvétel lemondása a rendezvény előtt több mint 14 nappal díjmentesen, 14 és 7 nap között a részvételi díj 50%-ának, a rendezvényt megelőző 7 napon belül pedig a teljes díj megfizetésével lehetséges. Jelentkezésével kijelenti, hogy a regisztrációs feltételeket megismerte, azokat maradéktalanul elfogadja.

Kihelyezett, magyar nyelvű képzéseinkkel kapcsolatban kérd ajánlatunkat az [email protected] e-mail címen.

BERECZKI CSABA

Bereczki Csaba a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, majd ezt követően pályáját a gyártás, termelés területén kezdte el. A GE-nél ismerkedett meg a Six Sigmával és a lean szemlélettel, illetve kezdte el ezeket az elveket a gyakorlatban is alkalmazni és elterjeszteni. Multinacionális vállalatoknál – többek között Morgan Carbon, BNP Paribas, Avis Budget Group – szerzett vezetői tapasztalatot gyártás, ellátási lánc, bank, szolgáltatás és szolgáltató központ működés terén. Ezeknél a vállalatoknál a lean szemléletű működés kialakítását, vagy a működési kiválósági programokat támogatta operatív, folyamatfejlesztési, illetve lean szakmai vezetőként kezdetben Magyarországon, majd később Európa szerte. 2014 óta az Integrated Consulting Group csapatának is tagja.

2011 óta alapítóként és elnökségi tagként a Lean Enterprise Institute magyarországi szervezetét építi, a nemzetközi Lean Global Network (LGN) több munkacsoportjának is tagja. A 2014-ben elindult Bosch Lean Akadémia pilot projekt vezetője (LEI), a gemba tanulási modell egyik kifejlesztője, valamint vezető oktatója.

KORÁBBI TOYOTA-KATA WORKSHOPOK

Tilo Schwarz menedzsment trénerként és KATA Coach-ként vezetőket támogat abban, hogy sikeresen vigyék véghez a folyamatos fejlesztés kultúrájának kialakításához szükséges változási folyamatot. Elsősorban a mindennapos fejlesztéshez és a csapatokon belüli céltudatos problémamegoldó képesség kialakításához szükséges vezetői rutinok kialakítására fókuszál.

Mesterfokú gépészmérnöki diplomájának megszerzése után egy optikai mérőberendezéseket gyártó vállalatnál kezdett projektvezetőként, majd 2003 és 2006 között egy lean tanácsadó cégnél dolgozott.

2006 és 2012 között a Festool vállalat gyárigazgatójaként meghonosította a Toyota-KATA módszert, mint alapvető problémamegoldó és menedzsment rutint. Csapatával együtt a folyamatos fejlesztést a napi munkavégzés rutinjává tették a vállalat minden területén és folyamatában. Ennek eredményeként 2008-ban elnyerték a „Plant of the year” (Az év gyára) díjat az A.T. Kearny gyártási versenyén, majd 2011-ben második helyet szereztek a WHU/INSEAD „Industrial excellence“ (Ipari kiválóság) versenyén.

RÉSZTVEVŐK VISSZAJELZÉSEI

„A Toyota-KATA tréning előnye, hogy nagyon gyakorlatias. A tréner elméleti felkészültsége olyan gyakorlati tapasztalattal párosult, ami hitelessé tette az elhangzottakat, könnyen érthetővé tette az elméletet az ipari életből vett példákkal. A gyakorlati példákon keresztül olyan tudást lehet szerezni rövid idő alatt, ami már a következő munkanapon „aprópénzre” váltható. Számomra azonban a legfontosabb az volt, hogy megtanulhattam az alapjait, hogyan gondolkodjunk másként az előttünk álló kihívásunkról. Nagyon élvezetes, jó hangulatú és ritmusú két nap alatt olyan tudást szereztem, amit tudok használni a munkám során. Köszönet érte!”

Iványi Tamás termelési osztályvezető
Robert BOSCH Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft.

„Egy nagyszerű workshop keretein belül lehetőségem volt betekintést nyerni a Toyota-Kata módszerébe. Mivel a folyamatfejlesztés területén viszonylag rövid ideje, 2014. június eleje óta dolgozom, ez volt az első lean workshop, melyen lehetőségem volt részt venni. Először a módszer elméleti hátterével ismerkedhettünk meg, a második napon pedig lehetőségünk volt gyakorolni is a tanultakat. A hangsúly egyértelműen a módszer gyakorlati alkalmazásán volt, maga a workshop végig megtartotta interaktív jellegét. Kiváló ötleteket, tippeket kaptunk, melyeket a napi munka során alkalmazhatunk. Az előadó, Tilo Schwarz nagyszerű és lehengerlő előadó, nagyon felkészült, és ami a legfontosabb, hiteles személyiség.
Remélem, még több ilyen és ehhez hasonló workshopot szerveztek és nekem is lesz lehetőségem részt venni rajtuk.”

Molnár Dóra Operational Process Coordinator
Siemens ZRt.

„A Toyota-Kata témával cégünk korábban már elkezdett ismerkedni, de biztosan elmondhatom, hogy a könyv egyszeri elolvasása, könyv-klub jellegű feldolgozása nem elég ahhoz, hogy pontosan azt vigyük tovább, amiről a szerző – Mike Rother – hosszasan ír. Tilo Schwarz nagyszerűen ötvözte a könyv módszertanát saját karrierjének példáival, tanulságaival. Lehetőségünk volt kipróbálni magunkat játékos környezetben az Improvement Kata és Coaching Kata szerepeiben és elképzelni azt, hogy ez hogyan fog történni a jövőben, éles helyzetben.
Minden vezetőnek ajánlom, aki azt hiszi, hogy nagy változások szükségesek a sikerességhez, mert a workshop bebizonyítja, hogy elég egy-egy apró helyes lépés (vagy kérdés) a következő Target Condition irányába. Személy szerint már a workshop utáni héten tudtam alkalmazni a csoportomban Tilo flipchart ábráit (a Target Condition húzó erejét) – bár nem ugyanolyan profi rajztudással 
Köszönöm!”

Németh Krisztián Lean Group Manager
NI Hungary Kft.

„Úgy érzem a workshop során olyat gyakoroltunk és tanultunk, amelyet valószínűleg mindenki használ valamilyen szinten közülünk, mégis valószínűleg senki nem használja ezt a módszert a maga egyszerű, mégis tökéletesen hatékony módján. Nagyon örülök, hogy részt vehettem.”

Szabó Péter Industrialization & Lean Manager
Sematic Hungária Kft.