Lean fejlesztések, amelyek razziához vezettek

Részlet a Lean, a mindennapi kenyerünk című könyvből, mely bemutatja a barcelonai 365.cafe hálózatban végrehajtott lean fejlesztéseket és azok történetét.

Az elolvasásához szükséges idő: kb. 1 perc

Szerző: Juan Antonio Tena, Emi Castro és Roberto Priolo
Fordította: Weisz Böbe

“Egy éjszaka váratlan látogatók érkeztek hozzánk. A rendőrség egyik pillanatról a másikra körülvette az üzemünket, és azt követelték, hogy mutassuk meg nekik a „pincébe vezető titkos lejáratot”. Szent meggyőződésük volt, hogy illegális bevándorlókat alkalmazunk, és hiába bizonygattam, hogy nem ez a helyzet, ragaszkodtak ahhoz, hogy bejöhessenek. Minden gépet arrébb toltak, és órákon át keresték a nem létező pincénket, mígnem végül elnézést kértek az okozott kellemetlenségért, és távoztak.

Hetekkel később megtudtuk, hogy valakitől fülest kaptak. A versenytársaink nem hitték el, hogy egy ilyen kis üzem, mint a miénk, ennyit tud termelni, ráadásul ilyen jó minőségben! Arra gyanakodtak, hogy illegális bevándorlókat rejtegetünk a föld alatt, akik napi 20 órában robotolnak. Az igazság azonban az, hogy egy fantasztikus rendszerrel szerveztük meg a munkát, ráadásul mindenki szeme láttára. A rendszer neve lean szemlélet.

Valahol értem is, miért hitték azt, hogy tisztességtelen eszközökhöz nyúltunk. Az általunk végrehajtott lean átalakulás nagy léptékű, és néha magam is alig tudom elhinni, hogy egy 650 négyzetméteres üzem elég kézműves kenyeret és péksüteményt tud legyártani a 100 üzletünk számára.

Rendkívüli eredményeket értünk el, különösen, ha arra gondolunk, mennyire más volt minden az induláskor, és az utunk során mennyi akadállyal kellett megbirkóznunk. Ám akármilyen lenyűgözőnek tűnik is az irányváltás, azok, akik ellátogatnak hozzánk, sokszor úgy fogalmaznak, hogy nálunk „valóság” a lean: az új kihívásokra új változtatásokkal reagálunk, folyamatosan fejlesztünk és fejlődünk. A változáshoz való hozzáállásunk a kísérletezésen és az abból levont tanulságokon alapul, és amikor az utunkat ebből a nézőpontból szemléljük, látható, miért a lean szemlélet volt számunkra a helyes választás.”

Ha szeretnél többet megtudni a 365.cafe fejlesztéseiről, kattints ide!

Könyvajánló

  • Érdekel a barcelonai 365.café hálózat inspiráló lean átalakulásának teljes története?
  • Milyen kudarcaik voltak a kezdetekben és hogyan léptek rajtuk túl?
  • Hogyan alkalmazták a lean szemléletet a folyamataikban és a munkamódszereikben, ami végül elvezetett a rendőrségi razziáig?
Lean a mindennapi kenyerünk

Tanulj az ő lean utazásukból, és alkalmazd a tanultakat! A Lean, a mindennapi kenyerünk című könyvet ajánljuk mindazoknak, akik most ismerkednek a lean szemlélettel, vagy egy könnyebb olvasmány segítségével szeretnék alkalmazottaikat, ismerőseiket bevonni a lean utazásba.


A könyv megjelenését támogatta:

mol logó