Átformálni a transzformációt

Mindannyian próbálunk átalakulni. Ebben áll a lean szemlélet és gyakorlat: arra ösztönöz, hogy mélyen elgondolkodjunk azon, hogyan tudnánk jobbá tenni a helyzetet, a szervezetünket vagy önmagunkat (és természetesen mindhármat). Mindenki tapasztalatból tudja, hogy ez a munka soha nem könnyű. Akár a gembán fáradozunk, akár középvezetői csapatunkkal küzdünk, akár a szervezet átalakításáért harcolunk – ez kemény feladat. Cikkünkben összefoglaljuk a lean transzformáció lényegét.

A szakmai hírlevél elolvasásához szükséges idő: kb. 8 perc + 12 perc a két videó

Szerző: John Shook
Fordította: Bányász Réka

Egy transzformációs modell

A lean transzformáció lényegének jobb megértése most központi fontosságú a LEI küldetése szempontjából. Céges szinten az átalakulás tulajdonképpen egy óriási kísérlet. Ami azt illeti, az idei Lean Transformation Summit előadói közül sokan (erről később bővebben lesz szó) szemléltetni fogják, hogy ez mit jelent egyrészt makro-szinten, másrészt a napi, óránkénti, azonnali munka aprólékos szintjén. Amikor megosztjuk veletek ezt a modellt, és segítünk másoknak a modell alkalmazásában és fejlesztésében, mi a LEI-nél egy lépéssel közelebb jutunk célunkhoz.

Miközben sok éven át megfigyeltük a lean közösség erőfeszítéseit – sokszor együtt végezve veletek a munkát – rájöttünk, hogy a sikeres átalakuláshoz helyzetfüggő megközelítésre van szükség, aminek lényege, hogy bármely szervezet kulcsfontosságú dimenzióit egy kérdéssor megválaszolásával fejlesztjük. Ezek a kérdések fraktálisak, ami azt jelenti, hogy ugyanazok a kérdések érvényesek a vállalat makro-szintjére, mint az egyéni felelősség szintjére, amint egyre mélyebbre ássuk be magunkat a dimenziókba. Azonban, míg a többéves tapasztalaton alapuló transzformációs modell helyzetfüggő, maguk a kérdések egyértelmű nézőpontot képviselnek: ha egy szervezet nem tud megválaszolni minden kérdést, méghozzá mindegyiket a többihez való viszonyában, az átalakulás jó eséllyel rossz irányba tart.

Lean transzformáció: Transzformációs keretrendszer

A sikeres lean transzformációlényegében a kísérletezés PDCA ciklusain alapul (a tudomány művészete és művelése), amelyeket minden szinten, mindenhol és állandóan alkalmaznunk kell. A helyzetfüggő annyit jelent, hogy minden történet sajátos és egyedi lesz (minden helyzetnek más és más a célja vagy végkifejlete). Az általános elvek helyzetfüggő alkalmazása jó lehetőség az igazán megalapozott bölcsesség elérésére. Azonban a lean szemlélet és gyakorlat, valamint a lean transzformáció több mint csupán PDCA: az átalakulás lean megközelítése sajátos értékítéleteket is hordoz magában.

A hatékony teljes lean transzformáció öt alapdimenzió átalakítását foglalja magában, a hozzájuk kapcsolódó kulcskérdések folyamatos megválaszolásával:

Azáltal, hogy minden dimenzióval bizonyos kérdéseket megválaszolva birkózunk meg, elkerüljük azt, ami ellenkezik a lean szemlélettel, hogy előíró megoldásokat nyújtsunk, ahogyan általában a „lean bevezetési stratégiáknál” történik. Így dinamikusan közelíthetünk az átalakuláshoz, ahol minden szervezet kialakítja saját egyedi megközelítését, amelynek segítségével elérhetik saját egyedi céljukat annak a mély bölcsességnek a gyakorlati felhasználásával, amely a több évtizednyi szigorú PDCA során kifejlődött lean módszerek mögött rejlik.

A lean közösség kollektív tapasztalatából tanulva tudjuk, hogy az öt dimenzió megragadása e kérdések folyamatos és alapos megválaszolásával egyaránt szükséges és elégséges(!) egy sikeres vállalati szintű transzformációhoz.

A Lean Transzformációs Keretrendszer

Közösségi átalakulás?

Mi a LEI-nél végtelenül sokan tanulunk tőletek – a lean közösség küzdelmekkel és sikerekkel kapcsolatos kollektív tapasztalatából. Ez a közösség egyre bővül: ami azt illeti, most már el kell kezdenünk lean közösségekről beszélni (többes számban). A szomszédos közösségek keresztezik egymást, összeütköznek vagy összetartanak, és egy így van rendjén. A hosszú ideje egymás mellett lévő közösségek, mint a szervezeti tanulás, a rendszerszemlélet, a pszichológia, a társadalomtudományok és a működések kutatása új közösségekbe ütköznek, mint a Lean Startup vagy a „Maker” mozgalmak (induló kisvállalkozói gyártó cégek, amelyek alacsony költségű technológiákat és alacsony kockázatú stratégiákat használnak).

Mindez rengeteg tevékenység, az biztos – de mondhatjuk-e, hogy ahol tevékenység van, ott tanulás is van? Sajnos nem. Számunkra igen lényeges, hogy tudatosak legyünk a tanulásban, és tudatosak legyünk az átalakuláshoz való közelítésünkben. Pontosan ezzel fogunk foglalkozni az ez évi Lean Transformation Summiton, és ebben segíteni fog nekünk:

– Mike Lamach, az Ingersoll Rand CEO-ja, a legnagyobb lean-tudású ügyvezető igazgató a nagy amerikai vállalatoknál, akit csak ismerek.

– A Cardinal Health alelnöke, Bill Owad, vezetője annak a „Lean Leader Development” programnak, amelynek pontosan az olyan vezetők képzése a célja, mint Mike.

– A GE Appliances technológiai alelnöke, Kevin Nolan, aki a lean műveletek hagyományosabb fejlesztése, valamint a lean szemlélet új termékfejlesztésben való alkalmazása találkozásának kezdeményezéseit vezeti, beleértve például a Lean Startup módszerek bevezetését a GE folyamataiba.

(A termékfejlesztés és innováció területén ott lesz Durward Sobek és Jim Morgan, hogy segítsenek nekünk útjára indítani Al Ward úttörő könyve, a „Lean Product and Process Development”második kiadását.)

– Az NYC Food Back CEO-ja, Margarette Purvis, aki megmutatja a világnak, hogyan segíthet a kaizen abban, hogy hatékonyabban segítsünk másoknak fejleszteni a másfél millió New York-i mindennapos élelmezésének folyamatát. Videójuk, amelyen a TSSC-vel (a Toyota Production System Support Centerrel) dolgoznak együtt, nem véletlenül terjedt el járványként.

Lean transzformáció: Átformálni a transzformációt támogatók

Forrás: lean.org
A cikk eredeti, angol nyelvű változata itt olvasható.

Kérjük, amennyiben a fordítással kapcsolatban észrevételed van, jelezd azt az info@lean.org.hu e-mail címen.

Könyvajánló

  • Érdekel a barcelonai 365.café hálózat inspiráló lean átalakulásának teljes története?
  • Milyen kudarcaik voltak a kezdetekben és hogyan léptek rajtuk túl?
  • Hogyan alkalmazták a lean szemléletet a folyamataikban és a munkamódszereikben, ami végül elvezetett a rendőrségi razziáig?
Lean a mindennapi kenyerünk

Tanulj az ő lean utazásukból, és alkalmazd a tanultakat! A Lean, a mindennapi kenyerünk című könyvet ajánljuk mindazoknak, akik most ismerkednek a lean szemlélettel, vagy egy könnyebb olvasmány segítségével szeretnék alkalmazottaikat, ismerőseiket bevonni a lean utazásba.