Egy lean LEGO gyár

Nemzetközi Lean Konferenciánk egyik vendége Roberto Priolo volt, aki a Lean Global Network (LGN) által nemrégiben elindított Planet Lean oldal főszerkesztője. Roberto – csak úgy mint Daniel Jones, illetve Buket Kanber a török testvérszervezetünktől – a lengyel szervezet konferenciájáról jött át hozzánk, hogy részletesebben megismerkedjen Egyesületünk működésével, Nemzetközi Lean Konferenciánk felépítésével. A konferencia ideje alatt interjút készített Takács Ilonával, a LEGO globális LCI igazgatójával. Az interjú itt magyar nyelven olvasható.

A cikk elolvasásához szükséges idő: kb. 3 perc + videó

Szerző: Roberto Priolo főszerkesztő

A Planet Lean ezúttal Takács Ilonával, a LEGO globális LCI igazgatójával beszélgetett, hogy megtudja, hogyan használta vállalati értékeit a játékgyártó cég új, kelet-magyarországi szuper-lean gyárának megépítése során.

Roberto Priolo: Tudnál mesélni az olvasóinknak az új LEGO gyárról Nyíregyházán?

Takács Ilona: Ez az új gyár nagyon fontos befektetést jelent a hazai szervezet számára. A gyár alig egy év alatt épült fel és március 25-én nyitotta meg kapuit. Jelenleg ez a LEGO csoport legfejlettebb termelő egysége. A nyíregyházi gyár 122.000m2 ipari területű, 1.500 embert alkalmaz, (250 új munkahelyet teremtett a cég 200 millió eurós befektetése) és 662 fröccsöntő gép üzemel benne. Még több információ és adat az alábbi videóban:

RP: Mi győzte meg a szervezetet arról, hogy szükség van egy új gyárra?

TI: Egy bérelt gyárban gyártottunk eddig és külső raktárakat használtunk. Nagyon sok pénzt költöttünk különféle átalakításokra azért, hogy biztosítani tudjuk a minőségi és munkavédelmi követelményeket. Emellett, egyszerűen nem volt lehetőség a növekedésre: most kétszer annyi fröccsöntő gépünk van és a moduláris koncepciónk lehetővé teszi a gyárterület növelését igénytől függően.

RP: A LEGO gyár található Dániában, Csehországban és Mexikóban, és épül egy új gyár Kínában, hogy ellássa az ázsiai piacot. Hogyan alkalmaztátok a világ többi részén lévő gyárak tapasztalatait a zöldmezős beruházásnál Kelet- Magyarországon?

TI: Természetesen konzultáltunk a többi üzemmel és az új gyár építése közben elkészítettünk egy kézikönyvet. Lehet, hogy viccesen hangzik, de pontosan ez az, amit tettünk: próbáltuk követni a standard irányelveket a gyár megépítésnél. Ha például ellátogatsz a kínai építkezésre, amit említettél, ugyanezt az alaprajzot fogod ott is megtalálni. Természetesen lesznek apró módosítások a különböző üzemeknél a világ többi részén, például az adott ország szabályozásai miatt, de a fő elvek változatlanok maradnak a LEGO Csoporton belül.

RP: Törekedtetek arra, hogy miden elsőre sikerüljön, amikor elkezdtétek építeni a gyárat?

TI: El kellett fogadnunk a tényt, hogy nem lehet elsőre tökéletes az eredmény. Mindig tudunk módosítani és fejleszteni, de kritikus volt, hogy a három fő pillérünk, a biztonság, modularitás és az optimális áramlás vezessen minket. Úgyis mondhatjuk, ezek voltak az életbevágóan fontos elveink az építkezés alatt.
A LEGO Csoport egyik idei hoshin mérőszáma az volt, hogy az épületet a fenti specifikációk alapján készítsük el. A hoshin eszköz globális felelőseként a szervezetben (amely 15,000 ember világszerte) nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk és a nyíregyházi sikereinkre.

RP: A keresletingadozáshoz igazodó flexibilitás, ennek következtében a modularitás volt az egyik fő szempontja a vállalatnak?

LEGO gyár

TI: Igen. Mi egy nagyon szezonális piacon működünk, termékeink 60% -át karácsonykor értékesítjük. Semmit nem tudunk tenni ez ellen. Januárban elkezdjük értékesíteni a kisebb dobozokat, és közeledve az év végéhez elindítjuk a nagyobb dobozainkat is. A kereslet kiegyensúlyozása azonban nehéz feladat számunkra. Ezért volt olyan fontos, hogy egy olyan gyárat építsünk, amelynek a területe a keresletnek megfelelően megduplázható.
Továbbá, az új üzemben már tudjuk a teljes termékpalettát gyártani, beleértve a DUPLO termékeket (ami nagyon kritikus nekünk, mert a DUPLO felhasználók, lehetnek azok, akik később egész életükre elkötelezhetik magukat mellettünk) és a klasszikus LEGO termékeket.

RP: Hogyan valósulnak meg a LEGO értékek a gyár elrendezésében?

TI: Nagyon szerettük volna, ha a gyárunk segít teljesíteni a négy ígéretünket, amelyek a játék ígérete, az embereknek tett ígéret, a partnereknek tett ígéret, és a Földnek tett ígéret. Ezek az értékek öltöttek testet a gyár tervrajzában. Mindent, amit megváltoztattunk, a vevőink érdekében tettük. Így értük el azt, hogy nemcsak egy olyan gyárat építettünk, ami passzol a termelési igényekhez, hanem a sok „zöld” megoldásnak köszönhetően, az ország egyik legzöldebb gyárát húztuk fel. Továbbá szerettük volna, ha kollégáink biztonságos és kényelmes környezetben dolgozhatnának.
Az ötletelési fázisban, mielőtt a gyár építése elkezdődött volna, mindenféle ötletünk volt. Ez volt az az idő, amikor a vállalati elveket figyelembe kellett vennünk és figyelni arra, hogy azok a projekt részei legyenek. Nehéz vállalkozás volt, megérte.

RP: Mik a zöldmezős beruházás előnyei?

TI: Az első számú előny, hogy van egy üres papírlapod, és azt teszel rá, amit csak akarsz. Továbbá arra is jó lehetőség, hogy bevonjuk az embereket már az elejétől és együtt dolgozzunk a megoldásokon a tervezési fázistól kezdve.

LEGO gyár

RP: Milyennek láttad az emberek reakcióját az új gyárral kapcsolatban? Milyen változást hozott az új gyár a mindennapi munkájukba?

TI: Az új létesítmény háromszor nagyobb, mint az előző, és kezdetben láttam, mennyire megterheli az embereket, hogy ennyire más munkakörnyezetben kell dolgozniuk. Mostanra azonban kezdik érezni az új munkahely moduláris és munkavédelmi előnyeit. A másik dolog, amit észrevettem, hogy nincs olyan hogy túl sok információ: néha meg kell hoznod komoly üzleti döntéseket, és ha az emberek értik, hogy miért van arra szükség, sokkal jobban el tudják fogadni azt.

RP: Mondhatjuk, hogy az emberek büszkék arra, hogy a LEGO-nak dolgoznak?

TI: Nagyon is, de minden sikerünk onnan ered, hogy az embereink fantasztikus eredményeket voltak képesek elérni a biztonság, minőség stb. jegyében. Ezek az eredmények győzték meg a vállalatot, hogy egy ilyen nagy beruházást indítson Magyarországon.

RP: Hogyan követitek nyomon a fejlődést és a fejlesztéseket a LEGO-nál?

TI: Van egy tervünk és azt mindig nyomon követjük. A nagyon egyszerű vizuális menedzsment a kulcs: időben vagyunk vagy sem? Habár 2008 óta használunk lean eszközöket az operációban, a költözés elején nem voltak vizuális tábláink az új gyárban. Hamar rájöttünk azonban, hogy ez az egyetlen módja, hogy azonnal nyomon tudjuk követni az akciókat és a folyamatokat. Vannak, akik emiatt félnek attól, hogy egy ilyen rendszer hamar fényt derít a hiányosságokra, de fontos megérteniük, hogy a lemaradás nem probléma mindaddig, amíg mielőbb meghozzunk a megfelelő intézkedéseket annak megszüntetésére.

Forrás: Planet Lean

Könyvajánló

  • Érdekel a barcelonai 365.café hálózat inspiráló lean átalakulásának teljes története?
  • Milyen kudarcaik voltak a kezdetekben és hogyan léptek rajtuk túl?
  • Hogyan alkalmazták a lean szemléletet a folyamataikban és a munkamódszereikben, ami végül elvezetett a rendőrségi razziáig?
Lean a mindennapi kenyerünk

Tanulj az ő lean utazásukból, és alkalmazd a tanultakat! A Lean, a mindennapi kenyerünk című könyvet ajánljuk mindazoknak, akik most ismerkednek a lean szemlélettel, vagy egy könnyebb olvasmány segítségével szeretnék alkalmazottaikat, ismerőseiket bevonni a lean utazásba.