SAP Hungary Kft. – Steve Bell

Steve Bell szeptember 24-én látogatott meg minket a Graphisoft Parkban található fejlesztő központunkban. Megtiszteltetés és egyben egy nagy lehetőség volt számunkra, hogy a 2008-ban megkezdett lean utunkra vonatkozólag visszacsatolást és tanácsokat kapjunk egy igazi lean IT szaktekintélytől.

A szakmai cikk elolvasásához szükséges idő: kb. 3 perc

Szerző: Keresztes János Development Manager SAP Hungary Kft.

A napot egy rövid körbejárással kezdtük. Steve érdeklődve tanulmányozta a „büszkeség-falunkat”. Ezen a felületen osztunk meg egymással számunkra fontos pillanatokat, fotókat. Steve-vel céltudatosságról, elszántságról kezdtünk beszélni. Megegyeztünk, hogy a lean sikeres bevezetéséhez és „alkalmazásához” mindkettő elengedhetetlen.

A szakmai napot cégünk lean bevezetéssel kapcsolatos tapasztalatainak, és az alkalmazott fejlesztési modellnek bemutatásával kezdtük. Ezt követően beleugrottunk a mélyvízbe. Meglátogattunk több scrum csapatot is, rövid betekintést biztosítva a mindennapjainkba. A nap további részét a bevezetésért felelős csapattal közös fókuszbeszélgetések, konkrét témákról való egyeztetések tették ki. Végül Steve vezetett egy általánosabb, a lean IT tapasztalatokat bemutató kötetlen találkozót.

Az eseményekkel és tanulással teli nap nagyon gyorsan véget ért. Büszkén osztottuk meg az eredményeinket, és teljesen nyíltan beszéltünk a fejlődési területekről. A nap egyik nagy tanulsága, hogy a csapatok, a hasonló feladatot ellátó emberek közötti tapasztalatcsere fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Steve-vel töltött nap után a folyamatos tanulási és javítási szándékunk által vezérelve, megerősített lendülettel folytatjuk a lean kalandunk az SAP Hungary Kft.-nél.

Könyvajánló

A lean világa a tapasztalatszerzésen, és annak megosztásán alapul. Lássuk be, íróasztalunk mögé bújva nehéz valós tapasztalatot szerezni, ahhoz bizony meg kell látogatni a gembát, vagyis a munkavégzés helyét.

A Gemba-séták című könyv szerzője Jim Womack, a lean szakma egyik legismertebb képviselője, több mint 30 évet töltött azzal, hogy különböző vállalatok gembáját járta be. Szerencsénkre Jim összegyűjtötte és rendszerezte a tanulni vágyóknak legfontosabb beszámolóit. Céged méretétől, és iparágtól függetlenül hasznos, és gondolatébresztő lesz számodra, ha egy leanes szemüvegén keresztül láthatod ezeket a vállalatokat.

Az egyik legfontosabb elv, amit mindig tarts észben:

Menj, nézd meg, kérdezd meg, miért, és tanúsíts tiszteletet!

Gemba séták