Lufthansa Systems Hungária Kft. – Steve Bell

Nagyszerű lehetőség volt számunkra Steve Bell vállalatunknál tett látogatása, valamint igazi segítséget nyújtottak a látottak alapján tett javaslatai és iránymutatásai. Elsődleges célunk az volt az esemény kapcsán, hogy a lehető legtöbb információt és tanácsot tudjuk kivenni a napból annak érdekében, hogy még nagyobb önbizalommal folytassuk a „lean utazásunkat” ezen iránymutatások mentén.

A szakmai cikk elolvasásához szükséges idő: kb. 5 perc

Szerző: Demeter Dénes minőségirányítási és lean menedzser Lufthansa Systems Hungária Kft.

A napot négy részre osztottuk fel: nyitásként egy generikus képet adott a vállalatról és céljainkról a vezetés, majd a két fő ágazatunkban, a szoftverfejlesztésben és a rendszerüzemeltetésben folytattunk le egy – egy workshoppal egybekötött gemba walkot. Végezetül egy a vállalat dolgozóinak tartott előadás után zártuk a napot a vezetés számára adott reflekciókkal.

Lufthansa Systems

Felütésként a vezetés egy átfogó képet adott a törekvéseinkről, az azok támogatását biztosító rendszerről, annak már működő funkcióiról, illetve az ehhez kapcsolódó kihívásokról.

Az iparágunk sajátossága, hogy az értékteremtő folyamatok nem kézzelfoghatóak, mint a gyártásban, hanem többnyire modellekben/folyamatleírásokban érhetőek tetten. Az anyag és információáramlás issue tracking, ticketing, verziókövető és dokumentumkezelő rendszerekben történik a definiált folyamatok mentén. A gemba walk ebből kifolyólag bonyolult, de semmiképp sem lehetetlen.

Az előkészületekre nagy hangsúlyt fektettünk, hogy megfelelő vizualizációval rövid idő alatt tudjuk bemutatni az egyes szakmai területek jelen működését és kihívásait. Ez meg is térült abban, hogy a két fő ágazatban lefolytatott gemba walkot követő workshopra több idő maradt, melynek keretében az általunk legfontosabbnak ítélt kihívásokat az asztalra tudtuk tenni, és így hasznos útmutatásokat kaptunk a további lépések tekintetében.

szoftverfejlesztési területen konkrét megerősítést kaptunk, hogy folytassuk az agilis szoftverfejlesztés kiterjesztését a lehető legtöbb projektre az ügyfeleink bevonásával.

rendszerüzemeltetés esetében a hangsúly a mérőrendszerek, mérési módszerek finomításán volt.

A vállalat dolgozóinak tartott előadás a nap közben látottak és tapasztaltak alapján lett a cégünk számára testre szabva; így a legfontosabbnak ítélt fókuszterületek kaptak kellő hangsúlyt a határozottabb továbblépés érdekében.

Lufthansa Systems gemba-séta

A záró eseményen elhangzott legfontosabb üzenetek a következőek voltak:

  • fejlesztés projektek esetében ügyfél (képviselője) legyen a csapat része
  • csökkentsük tovább a szállítási ciklusidőt illetve naponta biztosítsuk a hibamentességet
  • folyamatosan fejlesszük a mérőeszközeinket és az azon alapuló döntéshozó rendszereinket
  • törekedjünk még közelebb hozni a stratégiát a mindennapokhoz
  • folytassuk és támogassuk a tanulást és a kísérletezést, és osszuk meg a tapasztalatokat
  • erősítsük a vizualizációs eszköztárunkat az értékteremtés kézzelfoghatóbbá tételéért.

Köszönjük a LEI Magyarországnak, hogy lehetővé tette számunkra ezt a napot!

Könyvajánló

A lean világa a tapasztalatszerzésen, és annak megosztásán alapul. Lássuk be, íróasztalunk mögé bújva nehéz valós tapasztalatot szerezni, ahhoz bizony meg kell látogatni a gembát, vagyis a munkavégzés helyét.

A Gemba-séták című könyv szerzője Jim Womack, a lean szakma egyik legismertebb képviselője, több mint 30 évet töltött azzal, hogy különböző vállalatok gembáját járta be. Szerencsénkre Jim összegyűjtötte és rendszerezte a tanulni vágyóknak legfontosabb beszámolóit. Céged méretétől, és iparágtól függetlenül hasznos, és gondolatébresztő lesz számodra, ha egy leanes szemüvegén keresztül láthatod ezeket a vállalatokat.

Az egyik legfontosabb elv, amit mindig tarts észben:

Menj, nézd meg, kérdezd meg, miért, és tanúsíts tiszteletet!

Gemba séták