Az új problémák új ötletekért kiáltanak – Lean Sensei (részlet)

Az új problémák új ötletekért kiáltanak. A meglevő problémákra adott megoldások sokszor a szokatlan gondolkodás, az eltérő nézőpontok eredményei. A Lean Sensei című könyv többek között az eltérő nézőpont fontosságát próbálja bemutatni az olvasónak.

Részlet a Lean Sensei című könyvből

Az elolvasásához szükséges idő: kb. 1 perc

Szerző: Michael Ballé

Fordította: Weisz Böbe

“Az új problémák új ötletekért kiáltanak. A meglevő problémákra adott megoldások sokszor a szokatlan gondolkodás, az eltérő nézőpontok eredményei. Például: találjuk ki, hányas számú helyen parkol az autó!

Parkoló illusztráció 1 Lean Sensei

Most fordítsuk meg a lapot!

Parkoló illusztráció 2 Lean Sensei

Hagyományosan a tevékenységeket például úgy szervezik, hogy a menedzserek döntik el, ki mit és mikor csinál, míg a szakértőkből álló részleg ellenőrzi a minőséget (így működik minden az üzemektől egészen a szoftverfejlesztésig). Deming Japánban tartott előadásai után Kaoru Ishikawa és Taiichi Ohno mindezt a feje tetejére állította. A japán vállalatok megtanulták a munkavégzést a húzórendszeren keresztül ütemezni, amely a vevők igényét mechanikusan továbbítja a kanbanon keresztül, a munkát pedig a gyártásellenőrzési és logisztikai osztály irányítja. A minőségellenőrzés és a képzés a frontvonalbeli menedzserek érdemi felelőssége lett. Ezzel a módszerrel már nem mondhatják, hogy „inkább tedd félre ezt, és csináld helyette azt”, miközben a minőségre ügyet sem vetnek. Úgy kell tervezniük az erőforrásaikat, hogy ne akasszák meg a kanban kártyák gördülékeny folyamát, viszont beugorjanak minden egyes minőségi vészjelzésnél, hogy a következő műveletnek csakis jót szállítsanak, valamint képezzenek, képezzenek, és képezzenek: ez a teljesítés radikális újragondolása.

A bonyolult problémák reális gondolkodást igényelnek: addig kell a gondolatainkat irányítgatnunk, amíg másképp nem látjuk a dolgokat, nem szabad egyszerűen ismételgetni, amit már amúgy is tudunk. Ahogy a feltalálók példájából is láthatjuk, amíg az emberek azt próbálják optimalizálni, ami kézenfekvő, a siker következő generációja a nem kézenfekvő megoldásokból születik.”

Érdekel, hogy mi lehet ez a rejtélyes sensei szerep? Mi a célja? Mit csinál? Hogyan lehet valakiből sensei?

Akkor olvasd el a teljes történetet a könyvben!

Történet, amely megváltoztatja mindazt, amit a leanről eddig hittünk. Alapmű azok számára, akik igazi haladást szeretnének elérni a lean szemlélet által.

Könyvajánló

Lean Sensei

A sensei feladata az, hogy elvégeztessen velünk olyan feladatokat, amelyekről el sem tudtuk képzelni, hogy képesek vagyunk rá.

  • Hogyan érik ezt el?
  • Mi a céljuk?
  • Hogyan lehet valakiből sensei?
  • Milyen hasznom származhat abból, ha egy sensei segít nekem a tanulási folyamatban?

A Lean Sensei – A Toyota tanítóinak útján című könyvben megtalálod a választ a fenti kérdésekre. Alapmű azok számára, akik igazi, fenntartható fejlődést szeretnének elérni a lean szemlélet által, és nyitottak arra, hogy a fejlődés érdekében feszegessék határaikat.


A könyv megjelenését támogatta:

A Lean Sensei támogatója a CooperVision