Gemba-séta az NCR Magyarország Kft.-nél

A cikk elolvasásához szükséges idő: kb. 5 perc

Szerző: Kajli Ferenc QCI vezető
NCR Magyarország Kft.

Gemba séta az NCR-nél 1

A LEI Magyarországi Egyesülete a Learning to See (Tanulj meg látni) és Managing to Learn (Vezesd a tanulást) című könyvek magyar nyelvű kiadásának alkalmából Lean Programsorozatot szervezett John Shookkal a fenti könyvek szerzőjével, a LEI elnök, vezérigazgatójával. A négy napos programsorozat utolsó napján, John látogatást tett az NCR Magyarország Kft. szigetszentmiklósi ATM és önkiszolgáló pénztárgép gyártóüzemében, ahol fél napot töltött el a menedzsmenttel a Gembán:

“A látogatás egy kihagyhatatlan lehetőség volt a számunkra, hiszen egy olyan szakemberrel tölthettünk el fél napot, aki több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik, a lean szemlélettel történő gyártásban.

A látogatás gyárunk bemutatásával kezdődött felvázolva azokat a piaci igényeket, amelyek szervesen befolyásolják a gyártás megszervezését. (Magas szintű testre szabás, széles funkcionális elem variálhatóság igénye, rövid gyártási határidő, véglegesített rendelések láthatósága rövid – mindössze 4-6 hét – viszonylag hosszú beszállítási határidők, stb.).

Gemba séta az NCR-nél 2

Az elméleti információcsere után jött a „Gemba Walk” ami legérdekesebb és a legtanulságosabb volt a helyi vezetőség számára. A folyamat tanulmányozása során az összes operációs vezető feltette a saját területén felmerülő, valamilyen problémával kapcsolatos kérdéseit. Tulajdonképpen sikerült a tervezés, anyaggazdálkodás, technológia és gyártósor kialakitás, dolgozói képzés, és a minőségbiztosítás kérdéseit tisztáznunk. Összefoglalva 8 olyan stratégiai ötletet említenék meg, amire rávilágított John, és amelyeket a 2012-es év során elkezdünk bevezetni.

Ezek a következők:

  • További Andon az anyaggazdálkodás területén, amely mutatja a feltöltöttség befejezéséig fennálló időt
  • A „sziget” jellegű, hagyományos gyártás felszámolása és átalakítása „flow” rendszerré – ahol logikus és kivitelezhető
  • A „sequencing” anyagok ergonómikusabb kialakítása a felhasználás számára
  • A „szabványosított munka” tökéletesítése a szerelő állomásokon
  • Párhuzamos „flow line” kialakítása a hosszabb munkatartalmú termékeknél (a flexibilitás 20-25%-nál nagyobb extra munkatartalomnál nem hatékonyan tervezhető)
  • A minőségbiztositásnál összegyűjtött hibák hatékonyabb vizualizálása
  • Az elkülönített „flow line”-ok összekapcsolása és a „one piece flow” kibővítése az egész rendszerre
  • A nagyobb vevőinknél eltérő beszerzési stratégia alkalmazása a piaci flexibilitás javítására

A látogatás során elmondta John hogy a várakozásaihoz képest, egy sokkal jobb és szervezettebb gyártást látott, mint amire számított. A látogatói könyvünkbe a következőket írta:

Gemba séta az NCR-nél 3

Zárószóként szeretnénk megköszönni, hogy a Lean Enterprise Institute, Hungary szervezet segítségével Magyarországon elsőként vendégül láthattuk John Shook urat.”

Gemba séta az NCR-nél 4

Könyvajánló

A lean világa a tapasztalatszerzésen, és annak megosztásán alapul. Lássuk be, íróasztalunk mögé bújva nehéz valós tapasztalatot szerezni, ahhoz bizony meg kell látogatni a gembát, vagyis a munkavégzés helyét.

A Gemba-séták című könyv szerzője Jim Womack, a lean szakma egyik legismertebb képviselője, több mint 30 évet töltött azzal, hogy különböző vállalatok gembáját járta be. Szerencsénkre Jim összegyűjtötte és rendszerezte a tanulni vágyóknak legfontosabb beszámolóit. Céged méretétől, és iparágtól függetlenül hasznos, és gondolatébresztő lesz számodra, ha egy leanes szemüvegén keresztül láthatod ezeket a vállalatokat.

Az egyik legfontosabb elv, amit mindig tarts észben:

Menj, nézd meg, kérdezd meg, miért, és tanúsíts tiszteletet!

Gemba séták