A Lean menedzsment és a versenyképesség kapcsolata – Ingyenesen letölthető!

“A kötet egy kutatási program összefoglalóját tartalmazza, amelyben a lean menedzsment bevezetésének vállalati működésre gyakorolt hatásait elemezték a szerzők.”

Elfogyott

Leírás

A Lean menedzsment és a versenyképesség kapcsolata
Demeter Krisztina, Jenei István, Losonci Dávid

“Tapasztalatok alapján a lean menedzsmentre fordított befektetések többszörösen megtérülnek, alacsonyabb költségekhez, termelékenyebb munkaerőhöz, rövidebb átfutási időkhöz, és magasabb minőséghez segítve a vállalatokat. Mindezek a változások végső soron a vállalat versenyképességének javulásában csapódnak le.

A sikeres lean szemléletű fejlesztésnek számos előfeltétele van, pl. jelentős tapasztalatokkal kell a vállalatoknak, illetve vezetőiknek rendelkezniük. Egy leanben jártas szakember kincset ér a vállalatnál, hiszen már végigjárta az utat, amit kitaposva sokkal könnyebb még egyszer megtenni. Kevesen rendelkeznek azonban elegendő tapasztalattal e téren, még ha a világban már számos bevezetés zajlott is le. És ez különösen igaz Magyarországra, ahol a lean rendszer elterjedtsége még korlátozottabb, mint a nyugati – különösen az angolszász – üzleti életben. Esettanulmányokra alapozott kutatásunk segítséget nyújthat a bevezetés körülményeinek és az érintett vállalati területeken szükséges változásoknak a meghatározásában, a legcélravezetőbb módszerek kiválasztásában, illetve az elérhető eredmények becslésében.

Végső célunk kettős volt. Egyrészt a lean menedzsmentet bevezetni szándékozó vállalatoknak szerettünk volna olyan konkrét vállalati tapasztalatokkal szolgálni, amelyek segíthetik a sikeres bevezetést. Másrészt az esetekből származó eredmények szintetizálásával a szervezeti képességek és a vállalati versenyképesség közötti kapcsolatot kívántuk mélyebben feltárni, azt a vezetőknek bemutatni.” 

A kötet egy kutatási program összefoglalóját tartalmazza, amelyben a lean menedzsment bevezetésének vállalati működésre gyakorolt hatásait elemezték a szerzők. A kutatás során a vonatkozó nemzetközi szakirodalomra, konkrét külföldi és hazai vállalati esetekre támaszkodtak. A lean rendszerhez kapcsolódó változásokat két “dimenzióban” vizsgálták:

  • a bevezetett gyakorlatok és eszközök milyen új szervezeti képességek kiépítéséhez vezettek,
  • a lean rendszer hatására megújult szervezeti képességek hogyan változtatták meg a vállalatok versenyképességét.

A kutatás a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének Versenyképesség Kutató Központja, valamint a TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR-2010-0005 projekt támogatásával készült.

A letöltéshez kattints ide!

ISBN 978-963-50-3477-2
Terjedelem: 118 oldal

További információk

Tömeg0,7 kg

Érdekelhetnek még…