Gemba-setak_konyv

Gemba-séták / Gemba Walks

4.830 Ft6.900 Ft

Jim Womack

“A lean világa tapasztalatokon alapul. Minden sensei a gembán (a munkavégzés helyszínén) szerzi tapasztalatait, nem szentírások értelmezéséből, vagy egy mozgalom elindítóitól való  megkülönböztetésből.”

Clear selection

Termékleírás

Gemba-séták / Gemba Walks
Jim Womack
ISBN 978-963-08-6524-1
Megjelenés: 2013. június
Terjedelem: 350 oldal (132 x 185 mm)

„A lean világa tapasztalatokon alapul. Minden sensei a gembán (a munkavégzés helyszínén) szerzi tapasztalatait, nem szentírások dogmatikus értelmezéséből, vagy egy mozgalom elindítóitól való minimális megkülönböztetésből. Más szóval, a lean nem egy vallás, hanem a folyamatos kísérletezés mindennapi gyakorlata, valamint az ebből eredő tudás felhalmozása.”

Így ír Jim Womack, aki az elmúlt 30 évben számtalan vállalatnál járva kifejlesztette a gemba bejárásának és az értékteremtésben együttműködő dolgozók részletes megfigyelésének módszerét. Az elmúlt évtizedben, a havonta küldött e-Leveleiben megosztotta a Lean Közösséggel az ezekből a látogatásokból származó gondolatait és felfedezéseit. A Gemba-séták elkészítése során kiválogatta és átrendezte a legfontosabb leveleit, valamint új anyagokkal egészítette ki ezzel is többletjelentést adva nekik.

Gemba-séták című könyvében megosztja meglátásait az egyes eszközök alkalmazásától, a menedzsment lean fenntartásában játszott szerepén keresztül, egészen ennek az alapjában új értékteremtő módszernek a hosszú távú lehetőségeiig. A könyvet olvasva az olvasó számára feltárul a lean alapelveinek sora, csakúgy, mint a lean gyakorlat kritikus alapja: nézd meg, kérdezd meg, miért és tanúsíts tiszteletet (go see, ask why, and show respect).

Womack elmagyarázza:

  • hogy a vállalatoknak miért van szüksége kevesebb „hősre” és több „farmerre” (akik minden nap a tökéletes munkához szükséges folyamatok és rendszerek fejlesztésén dolgoznak, és akik időt és energiát nem sajnálva hosszú távú fejlődést eredményeznek)
  • hogy „jó” emberek, akik „rossz” folyamatokban dolgoznak, szintén olyan „rosszak” lesznek, mint maguk a folyamatok
  • hogy a tisztelet a gyakorlatban ott kezdődik, hogy segítünk a dolgozóknak körülhatárolni és megoldani problémáikat
  • hogy a lean eszközök rövidtávú előnyei, hogyan alakíthatóak át a lean menedzsment által biztosított tartós változássá
  • hogy a lean menedzsernek „nyughatatlan belső kényszere van a szervezet problémáinak folyamatos újragondolására, azok gyökérokainak kivizsgálására és kísérletek irányítására a jelenleg ismert legjobb ellenintézkedések tesztelésére.”

Womack azáltal, hogy megosztja felfedezésének személyes útját, új fényt vet az elmúlt ötven év legfontosabb új üzleti rendszerének folyamatos adoptációjára és fejlesztésére. Útja joggal nyújt bátorságot és inspirációt minden mai lean gyakorlónak.

Betekintés a könyvbe

“Végre egy olyan szakkönyv, amely nemcsak egyes lean eszközök alkalmazásáról, hanem a lean szemlélet átfogó, gyakorlati alkalmazásáról, buktatóiról szól!”
Turóczi Péter folyamatmenedzsment vezető – Audi Hungaria Motor Kft.

“Menj, nézd meg, kérdezd meg, miért, és tanúsíts tiszteletet! – ez az elv, amit Jim Womack gyakran használ, úgy vélem, minden vezető és folyamatfejlesztési szakember számára megszívlelendő.”
Somogyi Richárd ügyvezető – Jabil Circuit Magyarország Kft.

lean_tamogatok_gemba

Az A3-hoz 2 vagy több kell
Szakértő csapatok vagy problémamegoldó vezetők?
Mura, muri, muda?
Cél, Folyamat, Emberek
Kevesebb hőst, több gazdát