Flow – Az áramlat

2.940 Ft4.200 Ft

“Csíkszentmihályi Mihály forradalmi művével saját kiteljesedésük lehetőségeit tudatosan vagy ösztönösen kutató milliók életére volt hatással.”

Leírás

Flow – Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája
Csíkszentmihályi Mihály

Flow a tökéletes élmény pszichológiájának eredeti, legátfogóbb kifejtése. Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia vezető gondolkodója, forradalmi művével saját kiteljesedésük lehetőségeit tudatosan vagy ösztönösen kutató milliók életére volt hatással. Elismert pszichológusok, üzletemberek, művészek, politikusok és sportolók, továbbá a lélek működésével és rejtélyeivel rendszeresen foglalkozó szülők, pedagógusok, orvosok és kreatív szakemberek sokasága merített ihletet a könyvből. A boldogság keresése és a kizökkent sorsok helyreállítása utáni vágy az emberi lélek mélyéről ered, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással. A flow elméletének ritka erénye, hogy komoly kutatómunka alapozta meg, ugyanakkor leírása, illetve rendre beigazolódó következtetései a pszichológiában járatlanok számára is érthetőek és sokszor a rendkívüli felismerés erejével hatnak.


“Először is vessünk egy rövid pillantást a pszichológus Csíkszentmihályi Mihály legújabb kutatásaira, aki jelenleg a Chicagói Egyetem munkatársa, és az elmúlt 25 évet a pszichológia megközelítési módjának megfordításával töltött e. Ahelyett, hogy azt firtatná, hogy miért érzik magukat rosszul az emberek (és hogy lehetne ezen változtatni), ő ellenkező irányból közelít: azt kutatja, hogy mitől érzik magukat jól, és hogyan lehetne a pozitív élményeket beépíteni a mindennapi életbe.
Az a módszere, hogy véletlenszerű időközönként megszólaló csipogókat csíptet a kísérlet alanyaira. A résztvevőket megkéri, ha a csipogó megszólal, jegyezzék fel, hogy mit csináltak és éppen hogy érezték magukat. Több ezer vizsgálati alany több évtizedes jegyzeteinek elemzése után néhány nagyon egyszerű következtetésre jutott.
Azok a tevékenységek, amelyeket az emberek világszerte következetesen a legkellemesebbnek jegyeznek fel – azaz amelyektől a legjobban érzik magukat –, egyértelmű céllal történnek, osztatlan figyelmet igénylő intenzív koncentrációval végezhetők, megszakítás és figyelemelterelés nélkül zajlanak, egyértelmű és azonnali visszajelzéssel szolgálnak a cél felé haladásról, és kihívást jelentenek (azaz úgy érezzük, hogy megfelelő, de éppen csak megfelelő képességekkel rendelkezünk, hogy megbirkózzunk az adott feladattal).
Ha az emberek ilyen körülmények közé kerülnek, megszűnik az öntudatosság és az időérzékelés is megváltozik. Arról számolnak be, hogy a feladat maga a cél, nem pedig valami kielégítőbb dolog – például pénz vagy presztízs – elérésének az eszköze. Csíkszentmihályi azt fedezte fel, hogy az ilyen állapotot megélők az áramlat igen kielégítő pszichológiai állapotában vannak.
Csíkszentmihályi klasszikus példája az áramlatra a sziklamászás, ahol nyilvánvalóan koncentrációra van szükség, és a tevékenység egyértelműen maga a cél, nem pedig az eszköz. Csíkszentmihályi válaszadói a sziklamászásnál kevésbé veszélyes sportokat, interaktív játékokat és elmélyült szellemi feladatokat (például a könyvírást!) is gyakran említik, mint az áramlat élményét nyújtó tevékenységeket. Mindenesetre a hagyományos munkával kapcsolatos feladatokat csak ritkán sorolják ide, bár a munkát tartjuk az élet legfontosabb tevékenységének. Ennek jó oka van. A klasszikus nagytételes, készletező munkakörülmények aligha kedveznek a pszichológiai áramlatnak. A dolgozó a feladatnak csak kicsiny részét látja át, gyakran nem kap visszajelzést (még kevésbé azonnalit), a feladat az ember figyelmének és képességeinek csak kis részét veszi igénybe és állandóan félbe kell hagyni a munkát, hogy elvégezze a feladatkörébe tartozó egyéb tevékenységeket.
A folyamatos áramlást megvalósító vállalatnál végzett munka azonban megfelelő körülményeket biztosít a pszichológiai áramlat számára. Minden alkalmazott azonnal tudja, hogy jól végezte-e el a munkát, és látja az egész rendszer állapotát.”

Lean Szemlélet, HVG Könyvek, 2009, 74 – 75. o.

ISBN: 978-963-05-8833-1
Terjedelem: 372 oldal (144×201 mm)

További információk

Tömeg0,7 kg
Ár - Könyvek

Tagi ár (-30%) [befizetett tagdíjjal], Normál ár

Érdekelhetnek még…