Lean Office workshop

Angol nyelvű, nyitott Lean Office workshop


epulet

Napjainkban a vállalatok többsége jelentős eredményeket ér el a lean alapelveinek, eszközeinek termelési környezetben történő alkalmazásával. Egyre több esetben találkozhatunk azonban a lean szemlélettel irodai környezetben is, mivel hasonló eredmények – alacsonyabb költségek, gyorsabb átfutási idő, jobb minőség – a támogató folyamatok esetében is elérhetőek, mint például pénzügy, értékesítés és marketing, információ-technológia és ügyfélszolgálat.

A kétnapos workshop során a résztvevők átfogó ismereteket szerezhetnek a lean szemlélet alapelveinek és eszközeinek adminisztratív környezetben történő, gyakorlati alkalmazásáról. Az interaktív workshop kiscsoportos beszélgetéseket, gyakorlati feladatokat is tartalmaz azzal a céllal, hogy az elsajátított tudást a résztvevők később saját vállalatuk irodai és támogató folyamataiban kamatoztatni tudják, legyen az bankszektor, biztosítás, egészségügy, oktatás, közszféra vagy akár nonprofit szervezet.

Előnyök – A workshop tartalma

A workshop résztvevői a következő területeken szerezhetnek új ismereteket:

 • lean_emberekVeszteségek felismerése, azonosítása irodai és támogató folyamatokban
 • A problémák vizuálissá tétele, valamint a dolgozók ösztönzése azok mielőbbi megoldására
 • Áramlás és átfutási idő optimalizálása
 • Értékteremtés, minőség és vevői elégedettség növelése
 • Költségek csökkentése és kapacitás növelése
 • Az ismert lean módszerek és eszközök adminisztratív környezetben történő alkalmazása úgy, mint A3 probléma megoldás, 5S munkahelyi környezet optimalizálása (fizikai és virtuális), értékfolyamat térképezés (VSM)
 • Az egyes szakterületeken átívelő, valamint az irodai és operatív környezet közötti csapatmunka és folyamatos fejlesztés fontossága, iparágtól függetlenül

Kiknek ajánljuk?

A workshop adminisztratív munkatársaknak, vezetőknek, menedzsereknek egyaránt értéket jelent, valamint azok számára, akik a szervezeten belüli folyamatok fejlesztése során kapcsolatba kerülnek adminisztratív folyamatokkal, iparágtól függetlenül:

 • Adminisztratív területek, osztályok igazgatói, menedzserei, csoportvezető
 • Irodai dolgozók, munkatársak, szakemberek, akiket érint az irodai folyamatok lean fejlesztése
 • Lean specialisták, vezetők, változásmenedzserek, akik fejleszteni szeretnék az irodai és támogató folyamatok teljesítményét
 • Bárkinek, aki a vállalaton belüli folyamatok fejlesztése során kapcsolatba kerül adminisztratív folyamatokkal

További információk

Operatív

A legközelebbi Lean Office workshop időpontjáról az info@lean.org.hu e-mail címen érdeklődjön!

Részvételi feltételek

Részvételi díj (tagoknak): 149.000,- Ft + ÁFA / fő
Részvételi díj (nem tagoknak): 189.000,- Ft + ÁFA / fő

amely tartalmazza az ebéd és a szünetekben felszolgált kávé, üdítők árát.

Tovább a Tagfelvétel oldalra

Rienk Gerritsen

rienk_gerritsenIdén a kétnapos Lean Office képzésünket Rienk Gerritsen fogja moderálni, aki a holland Lean Management Institute szenior szakértője. Rienk tapasztalata a tréningek, előadások tartásától a lean módszerek gyakorlati megvalósításig terjed, melyet különböző iparágakban, folyamatokban, valamint irodai környezetben való alkalmazás során szerzett.

Rienk vegyésznek tanult a University of Amsterdam falain belül, majd szakmai karrierjét a gyógyszeriparban kezdte. Minőségbiztosítási vezetőként elsajátította a Minőség Menedzsment alapelveit (ISO, GMP), valamint a Six Sigma eszközökkel történő folyamatfejlesztést.
Amikor a Johnson and Johnson elhatározta, hogy a gyógyszeripari üzemeinek is a Lean Menedzsmentre kell helyezniük a hangsúlyt, Rienk már termelési igazgatóként került közel az elsődleges folyamathoz. Hamar felismerte, hogy a Lean Menedzsment ereje arendszerszemléletben rejlik, nem csak a fizikai átalakítás veszteségeinek csökkentésében, de a minőségügyi rendszerben, a logisztikában és a vállalat egyéb támogató folyamataiban egyaránt.

2009 óta Rienk a Lean Management Institute, a Lean Global Network (LGN) holland szervezetének csapatát erősíti. Szenior tréner / tanácsadóként meggyőződése, hogy egy vállalat változási folyamata belülről indul, valamint a lean képzések és a lean bevezetés ugyanannak az éremnek a két oldala. Munkái során iparágak széles skáláját bejárta, de különösen kedveli a lean alkalmazásának kihívásait az egészségügyben.


Lean Office workshop
2012. szeptember 26. – Steve Bell

2012. szeptember utolsó hetében Egyesületünk vendége volt Steve Bell a Lean Enterprise Institute egyik hivatalos oktatója, a Lean IT című nagy sikerű, Shingo díjas könyv szerzője (szintén ő írta a 2006-ban kiadott Lean Enterprise Systems, valamint az idén szeptemberben megjelent Run Grow Transform: Integrating Business and Lean IT című könyveket). Azon a héten egy 1 napos Lean Office, valamint egy 2 napos Lean IT workshopot rendeztünk az ő közreműködésével, valamint az SAP ésLufthansa Systems vállalatoknál tett egy-egy napos gemba-sétát.

Terveink szerint minden évben biztosítunk lehetőséget a téma iránt érdeklődőknek, hogy ilyen módon is bővíthessék lean ismereteiket adminisztratív területeken. A következő Lean Office workshop tervezett időpontjával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az info@lean.org.hu e-mail címen.

Résztvevők visszajelzései

steve_bell_lean_officeSzámomra ez az egy nap sok olyan ismeretet hozott, amellyel eddigi munkáim, kutatásaim során nem találkoztam. Ennek egy részét az egyszerű, apró mozzanatok, megjegyzések, példák tették ki. Ezek, habár nem változtatták meg radikálisan a gondolkodásomat, arról győztek meg, hogy Steve valóban számtalanszor megtapasztalta, végiggondolta már mindazt, amiről nekünk beszélt,  vagyis előadói hitelességéről. Másrészről a projektmenedzsement, stratégia, vagy a költségvetés tervezés területén olyan új gondolatokat, megoldásokat, forrásokat villantott fel, melyek előre vetítik ezeknek a területeknek a jelentős átalakulásást. Ezek az új ismeretek felülmúlják a várakozásaimat.

Jenei István, egyetemi adjunktus
Budapesti Corvinus Egyetem

steve_bell_lean_office_1A Lean Office workshop Steve Bell vezetésével nagyon hasznos volt számomra. Tetszett, hogy egyfajta coaching módszerrel a társaságot nem technikák kifinomult használatára, hanem holisztikusan minden kérdésben a megközelítésre és szemléletmódra fektette a hangsúlyt, kiemelve, a lean eszközök rugalmasságát. Külön kiemelném a vizualizációra és a lean úton a lean manager szerepére fektetett hangsúlyt, a team bevonásának fontosságát. Valamint minden felsorolt, már korábbról ismert eszköz bemutatásánál mindig adott valami pluszt, amivel teljesebb lett számomra a kép.

Acsádi Viktória, Continous Improvement Expert
Avis Budget Group BSC Kft.

steve_bell_lean_office_2012_szept_26_013_kelemen_zsuzsa_2Rendkívül hasznosnak találtam a workshopot, a lean alapeszköztár ismertetése mellett azok alkalmazásába is kaptunk bevezetést saját mindennapi problémáink kapcsán. Megérthettük az 5S mint szükséges kiindulási alap fontosságát, és az A3 eszközt, ami segít abban, hogy kézenfekvőnek tűnő megoldások erőltetése helyett helyes kérdésfeltevéssel a valódi megoldáshoz jussunk el, mindezt nem csupán a termelési területen, hanem az adminisztratív folyamatok esetében is. Az előadó nagy tapasztalattal vezetett minket, élvezetes és könnyen érthető stílusban, megvitathattuk az esetleges kétségeket. Visszatérve a mindennapokba igyekszem a tanultakat azonnal alkalmazni. Ezután nagyon hasznos lenne egy erre az anyagra épülő workshop, ahol a gyakorlati tapasztalatainkat is megoszthatjuk egymással és visszajelzést kaphatunk a szakembertől!
Kelemen Zsuzsa, Finance Manager
Dana Hungary Kft.

steve_bell_lean_office_2Az alapvető elvárásom nekem az volt tréninggel szemben, hogy gyártási lean tapasztalat után megismerjem a lean office tartalmát, valamint legjobb gyakorlatait. Azt feltételeztem, hogy fundamentális különbségek vannak, de a tréning is arról győzött meg, hogy az elv és a használt eszközök tekintetében nincs különbség. Ez egyrészt meggyőzött arról, hogy az a munka amit elkezdtünk az a jó irányban halad. Ezért már megérte részt venni az eseményen. Továbbá abban nagyon nagy értéket látok, hogy egy ilyen nagy tudású lean szakember akár egy akár több napra egy adott cégnél coacholjon. Az tudna nekem igazán nagy hozzáadott értéket kreálni. Gyakorlatban látnám azt, hogy amit csinálok az jó vagy fejleszthető.

Szabó Balázs, Key Business Processes Professional
E-ON Hungária Zrt.