tanluj_meg_latni_konyv

Tanulj meg látni / Learning to See (VSM)

6.930 Ft9.900 Ft

Mike Rother & John Shook

“… a gyártók ne különálló termelési lépésekben, hanem az áramlás egészében gondolkodjanak, ne elkülönült lépések fejlesztésére, hanem lean rendszerek bevezetésére törekedjenek.”

Clear selection

Termékleírás

Tanulj meg látni / Learning to See (VSM)
Mike Rother & John Shook
ISBN 978-963-08-3579-4
Megjelenés: 2012. április
Terjedelem: 102 oldal (241 x 280 mm)

„Az általunk értékfolyamat-térképezésnek nevezett módszert a Toyotánál anyag- és információáramlás-térképezésnek hívják. Nem képzési módszerként használják, nem is a szemek felnyitására. A Toyota Termelési Rendszer (Toyota Production System, TPS) gyakorló szakemberei a lean rendszerek bevezetésének megvalósítási terveiben a jelen- és jövő-, vagy ideális állapot meghatározására használják. Noha a Toyotánál ritkán hallható az „értékfolyamat” kifejezés, korlátlan figyelmet szentelnek az áramlás kialakítására, a veszteségforrások megszüntetésére és az érték növelésére. A Toyotánál háromféle áramlást ismernek meg a termelésben: az anyagáramlást, az információáramlást és az emberek/folyamatok áramlását. Az itt ismertetett értékfolyamat-térképezés módszere az első két áramlást foglalja magába, és a Toyotánál használt anyag- és információáramlás-térképekre épül.
Mint az elmúlt években oly sokan, mi is azt próbáltuk megértetni a gyártókkal, hogy ne különálló termelési lépésekben, hanem az áramlás egészében gondolkodjanak, és ne az elkülönült lépések fejlesztésére, hanem lean rendszerek bevezetésére törekedjenek. Próbáltunk segíteni a hosszú távú szisztematikus fejlesztések végrehajtásában, amivel nemcsak a veszteségeket, de a forrásukat is meg lehet szüntetni. Ahol éltek a térképezés eszközével, ott örömmel tapasztaltuk, hogy a módszer kivételesen hatékony: a figyelem középpontjába helyezi az áramlást, és segít a felismerés folyamatában. És most, e könyvben ugyanezt szeretnénk megmutatni az Olvasóinknak is.”
Mike Rother és John Shook

Betekintés a könyvbe

„A lean szemlélet a banki szektorban rövidebb múltra tekint vissza, mint termelési környezetben. A Raiffeisen Bank célul tűzte ki, hogy a lean eszközök alkalmazásával magasabb minőségű szolgáltatást nyújtson ügyfeleinek. Az értékfolyamat-térképezés lehetővé teszi, hogy nyitott szemmel járjunk a folyamataink mentén, így a veszteségek felismerésével és kiküszöbölésével még több értéket teremtsünk ügyfeleink számára.”
Martin Melkowitsch COO – Raiffeisen Bank Hungary

„Az értékfolyamat-térképezés új nézőpontot adott. Alkalmazása rávilágított a folyamatainkban rejlő tartalékokra, amelyeket így rövidebb átfutási idővel, alacsonyabb költségen tudunk működtetni. A jelen- és jövőállapot ábrázolásával kapott átfogó kép segítségével az üzemben dolgozó kollégák is könnyebben megértették a változások szükségességét, miértjét. Ez a mi titkunk!”
Zsukk László vezérigazgató – Color Pack Zrt.

“Tudni akarsz? Tanulj meg látni. Minden ismeretedet kívülről kaptad: semmi sincs lelkedben, ami nem volt meg előbb érzékeidben.”
Babits Mihály

vezesd_a_tanulast_tamogatok

Kiegészítő anyag a könyvhöz