Bosch Lean Akadémia

Bosch Lean Akadémia
2. évfolyam, 2015-2016

Elindult Bosch Lean Akadémia második évfolyama Miskolcon. A pilot projekt nyolc hallgatóval indult el idén szeptemberben.

BLA

Miközben sikeresen zárta első tanévét a Miskolci Egyetem és a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. együttműködésében elindított Bosch Lean Akadémia 14 hallgatója, már a második évfolyam is megkezdte tanulmányait. A 2014 őszén pilot projektként elindult és erősen gyakorlatorientált lean menedzsment szakirány munkájával a Lean Enterprise Institute magyarországi szervezete is szorosan együttműködik.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy a felsőoktatásból kikerülő hallgatók erős elméleti tudással, viszont kevés gyakorlati munkatapasztalattal rendelkeznek. Az olyan termelővállalatoknak, mint a Bosch, olyan munkatársakra van szüksége, akik a mindennapi munkafeladatokat gyorsan megértik, meg tudnak birkózni annak kihívásaival a gyakorlati életben, illetve a lean módszerek alkalmazásával javítani tudják a minőséget és a termelékenységet” – nyilatkozta dr. Frank-Ste­phan Kupfer, a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója.

Önálló mesterképzés indul

A múlt tanév két féléve során összesen hét Bosch mentor segítette a hallgatók munkáját, akik a lean ismereteken túl éppen azokat a készségeiket és képességeiket fejleszthetik, melyek az állásinterjúk többéves tapasztalata alapján évek óta hiányosságként merülnek fel. Ilyenek például a problémamegoldó képesség és metodika, valamint a csapatmunkában való dolgozás képességének hiánya. A prezentációs készség, az önref­lexió képessége és a projektmenedzsment tapasztalatok is mind olyan kompetenciák, melyek elengedhetetlenek egy világcég multikulturális környezetében.

A pilot projekt második évfolyama idén szeptemberben indult, 8 hallgatóval. A tervek között szerepel egy önálló, 2 éves duális lean mesterképzés beindítása is 2016 februári indulással, keresztféléves képzésben.

 
1. évfolyam, 2014-2015

2014 szeptemberében indult a lean menedzsment szakirány a Miskolci Egyetemen, amellyel a Bosch a felsőoktatásra is kiterjeszti a duális képzést. A program Bosch Lean Akadémia néven, a Miskolci Egyetemmel és Lean Enterprise Institute magyarországi szervezetével együttműködésben jött létre.

Bosch-innováció a duális képzésben is: Lean Akadémia Miskolcon
Azonnal alkalmazható gyakorlati tudás a hallgatóknak

bosch_gyarMiskolc – A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében létrehozták a Bosch Lean Akadémiát. A megállapodást Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem tanára, Dr. Max Nitzsche, a miskolci autóipari Bosch gyár ügyvezető igazgatója, és Uwe Mang a gyár gazdasági igazgatója látta el kézjegyével. A Bosch Lean Akadémiának köszönhetően az eddig csak a középfokú oktatásban jellemző duális, vagyis gyakorlatorientált képzést kiterjesztették a felsőoktatásra is. A Bosch a gyakorlati képzés kidolgozásában és megvalósításában a lean szakma meghatározó intézményével, a Lean Enterprise Institute hazai szervezetével is együttműködik.

A lean célja az emberek, folyamatok és rendszerek fejlesztése, a vevői igények teljesítése érdekében, a lehető legkevesebb erőforrás felhasználásával. A lean kezdetben az iparban, azon belül is az autóiparban terjedt el, és van ma is terjedőben, de számos más terület is jelentős lépéseket tett ezen a téren. Ebben a folyamatban a Bosch hosszú évek óta vesz részt, a most aláírt együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy a végzett hallgatók is már ezzel a korszerű lean-tudással felvértezve kerüljenek ki az egyetemről.

„A Bosch Lean Akadémián a hallgatóknak az egyetemmel együttműködve erős elméleti, és alkalmazható gyakorlati tudást adunk. Nem titok, hogy olyan frissdiplomásokkal szeretnénk együtt dolgozni, akik mind elméleti, mind pedig gyakorlati tudással rendelkeznek, így már a Boschhoz való belépésüktől támogathatják a cégnél a lean módszer fejlődését” – mondta Dr. Max Nitzsche gyárigazgató.

Uwe Mang a gyár gazdasági igazgatója hangsúlyozta: „A Bosch Miskolcon is hosszú évek óta alkalmazza a lean rendszert, és a most aláírandó megállapodás segít a lean megerősítésében, új szakemberekkel történő továbbfejlesztésében.”

A lean témakörébe tartozó korszerű ismeretek elméleti és gyakorlati oktatására a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2014 szeptemberében egy pilot-projekt keretében először egy lean menedzsment mesterképzési szakirányt hoznak létre, majd a tervek szerint az akkreditációt követően önálló lean menedzsment mesterképzési szak is indulhat az egyetemen.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemcsak a Miskolci Egyetemmel állapodott meg, hanem szerződést kötött a Lean Enterprise Institute (LEI) magyarországi képviseletével is. A lean szakirányra, majd a későbbi lean szakra jelentkezők az elméleti oktatást a Miskolci Egyetemen kapják meg, ahol a Bosch szakemberei jelenleg is rendszeresen tartanak előadásokat. Ezután a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárában kilakított oktatóteremben szerzik meg azt a tudást, mely felhasználásával azonnal elkezdenek valós problémák megoldásán dolgozni, igazi értékteremtő projektek keretében. A diákokat szakmai osztályvezetők, egy vállalati szakemberekből álló mentorcsapat, valamint a LEI munkatársai segítik a Boschnál.

A Bosch 1899 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős vállalatcsoport, Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója lett. A 2013-as üzleti évben a hazánkban akkor 10 leányvállalattal rendelkező Bosch csoport teljes forgalma 719 milliárd forint, magyarországi forgalma – amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek – 161 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport 2014 elején több mint 8900 munkatársat foglalkoztatott. Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. 2013-ban megközelítőleg 281 000 munkatárssal 46,1 milliárd euró árbevételt ért el. (Megjegyzés: a számviteli szabályozás változásai miatt a 2013. évi számadatok csak részben összevethetőek a 2012. évi számokkal). Négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a gépjárműtechnika, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 50 országban működő több mint 360 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch körülbelül 150 országban van jelen. Ez az egész világra kiterjedő fejlesztési, gyártási és értékesítési hálózat a további növekedés alapfeltétele. A Bosch 2013-ban mintegy 4,5 milliárd eurót fordított kutatás és fejlesztésre és világszerte mintegy 5 000 szabadalmi kérelmet nyújtott be. Ez naponta átlagosan 20 szabadalmat jelent. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai innovatív és hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti.

További információkért látogasson el a www.bosch.hu oldalra.