Konferencia, 2016

2016 John Shook

Lean Summit

Nemzetközi Lean Konferencia programsorozat
2016. június 22-23. – John Shook részvételével

Nemzetkozi-lean-konferencia

Egyesületünk fennállása óta ötödik alkalommal szervezett Nemzetközi Lean Konferenciát. 2016. június 23-án ismét John Shook a LEI elnöke és CEO-ja volt kiemelt előadónk, előadásai idén a Lean Transzformációs Keretrendszer üzenetére épültek.

Most első alkalommal két spanyol vendégünk is volt, akik a lean egészségügyi területen történt bevezetésével kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg velünk. Előadásuk és az előző napi workshop az egészségügyben elért látványos eredmények bemutatása mellett arra is jó példákat adott, hogyan lehet egy teljesen új területen elindítani a lean transzformációt.

A másik felvezető workshopunk a klasszikus tréning eszközök helyett a Playing Lean társasjáték segítségével adott lehetőséget a gyakorlásra egy új vállalat, folyamat vagy termék lean szemléletű indításában. Eszköze a „tapasztalati tanulás” volt, amely játékos formában, szimulált környezetben, kockázat nélkül adott lehetőséget a játékosok számára, egy valós folyamat modellezésére.

2016. június 22. (szerda) – Felvezető workshopok

9:00 – 17:00 Lean Healthcare Workshop – the language of the workshop is ENGLISH!
This workhsop will help to better understand what imply to start a Lean Transformation in a healthcare organization, where to start with, what key aspects should be taken into account and what is the possible sequence of actions could be followed to achieve a successful transformation.
In the workshop different real cases will be discussed and presented.
Lean Healthcare Workshop details

9:00 – 17:00 Playing Lean Workshop – the language of the workshop is ENGLISH!
Playing Lean is both a seriuos board game and a great workshop format. Combined, it’s a great way to kickstart your learning about Lean Startup. You get to play a game, have a lot of fun and still call it work!

2016. június 23. (csütörtök) – V. Nemzetközi Lean Konferencia

Nemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferenciaNemzetkozi-lean-konferencia

*Tagvállalati esetek

Egyesületünk 7 vállalati tagjának képviselői egy-egy kiválasztott, valós esettanulmányt mutattak be. Ezek a konkrét példák további tapasztalatszerzésre, szakmai beszélgetésre és kapcsolatépítésre adtak lehetőséget. Esettanulmányt bemutató vállalatok:

Nemzetkozi-lean-konferencia
  • Auchan Magyarország Kft. – Orosz-Nagy Szilvia szenior menedzser
  • Coloplast Hungary Kft. – Tóbiás Csaba Value Stream Manager
  • E.ON Hungária Zrt. – Villányi András lean szakértő
  • GE Energy Connections – Páll Liliána lean mérnök
  • Globus Konzervipari Zrt. – Szabó Nándor gyárigazgató
  • MOL-LUB Kft. – Vuk Annamária lean szakértő
  • National Instruments Hungary Kft. – Nagy Gábor

Mindegyik vállalat képviselőjét arra kértük, hogy az alábbi 7 pontos struktúra szerint foglalják össze az általuk bemutatott esetet. A könnyebb áttekinthetőség érdekében egy-egy 140×200 cm-es habkartonra kasírozott analóg rajz alapján mutatta be mindenki a saját A3 esetét, azaz hogyan sikerült az általuk képviselt termelő vagy szolgáltató vállalatban megoldaniuk az adott problémát. A konferencia résztvevőinek lehetősége nyílt kis csoportokban, részletesebben is megismerni egy-egy ilyen problémát.

Nemzetkozi-lean-konferencia

A programok helyszíne

hotel_logó

 

Aquaworld Resort Budapest
1044 Budapest, Íves út 16.
Megközelíthetőség

 


Az előadókról (az előadások sorrendjében)

John_ShookJohn Shook 1977-ben, első japán vállalatlátogatási körútja során kezdte a cégek, tevékenységük és szervezeti felépítésük megfigyelését és elemzését. Ez vezetett a lean szemlélet tanulmányozásáig több mint 10 éven át a Toyotánál, ahol közreműködött abban a folyamatban is, amikor a vállalat áthelyezte termelési, tervezési és vezetési rendszereit Japánból a tengerentúli leányvállalatokhoz és beszállítókhoz. A való életben szerzett tapasztalatokból, ahogy vállalat-szerte bevezették a lean elveket, nagyon alapos ismeretekre tett szert a lean átalakulás feladatairól, kihívásairól. A Tanulj meg látni (Learning to See) társszerzőjeként Shook egyszerű, de nagyszerű lean eszközt mutat be: az értékfolyamat-térképezést. A Vezesd a tanulást (Managing to Learn) című könyve újabb terepet tár fel a lean szakemberek előtt: az A3-folyamat és szemlélet területét. E könyvben azt írja le, hogyan dolgozzunk és irányítsunk az A3-módszer segítségével.

John Shook ipari antropológus, aki a Lean Enterprise Institute vezérigazgatójaként ideje nagy részét lean elvek kutatásával, kidolgozásával tölti, valamint vállalatoknak és egyéni érdeklődőknek nyújt segítséget a lean termelés megértésében, bevezetésében. Shook igazgatója volt a University of Michigan Japán Technológiai Menedzsment Programjának, valamint két tanácsadó csoport, a Lean Transformations Group, LLC és a TWI Network, Inc. vezetőjeként is dolgozott. John Shook igazi sensei hírében áll, aki lelkesen osztja meg tudását a lean közösséggel, illetve azokkal, akik még nem szánták rá magukat a lean „ugrásra”.

arnyek

Kóczián Tímea az Auchan szigetszentmiklósi áruházának igazgatója. Közgazdász diplomáját 2009-ben szerezte kereskedelem és marketing szakon, majd szakközgazdász diplomáját 2011-ben vállalati irányítás és kontrolling területen.
Kereskedelmi pályafutását 2009-ben az Auchan Magyarország Kft.-nél menedzserként kezdte. 2011-ben kontrolling vezető lett, 2014 óta a szigetszentmiklósi áruház igazgatója. Vezetése alatt nyílt meg Csepelen az első shoppal rendelkező benzinkút 2015-ben. Ugyanebben az évben a szigetszentmiklósi áruház a vállalaton belül elnyerte az „Év áruháza” címet.
A hipermarket láncban elsőként 2015 májusában kezdte el alkalmazni a lean menedzsmentszemléletét, elköteleződött a lean gondolkodás mellett, amit csapatával igyekszik napi szinten gyakorolni.
„A Lean megközelítés a kaland részévé vált. Csapatommal nap, mint nap, lépésről-lépésre építjük be működésünkbe az új gyakorlatot, szem előtt tartva, hogy az emberekkel kezdődik és végződik minden.”

arnyek

Marcus_BuschMarkus Busch jelenleg a Németországban és Szlovákiában működő gépjárműipari cégnél, a Hörmann Automotive GmbH-nál dolgozik a gyártási rendszerek vezetőjeként. Elsősorban a gyártási rendszer folyamatos fejlesztésére és bevezetésére koncentrál az összes gyártóegységben, továbbá támogatást nyújt a menedzsereknek a fejlesztési stratégiai folyamat és az ezekhez kapcsolódó cél fejlesztési folyamat sikeres bevezetéséhez.
1991 és 1997 között egy nagy tetőcserépgyártó cégnél dolgozott, először projektmenedzserként, majd a technológiai fejlesztési részleg vezetőjeként.
1997 és 2015 között egy multinacionális vállalat ügyvezető igazgatója volt, mely beszállítója a nemzetközi OEM üzletágnak. Két üzemet épített fel a nulláról, melyek ma sikeresen működő gyártó illetve ellátó egységek, valamint elindította a kapcsolódó ellátó hálózatot és a CKD gyártóhelyeket. 2008 óta dolgozik a Toyota Kata módszerrel. Mindkét vállalat elnyerte az Európai GEO-díjat (Global Excellence in Operations, Fabrik des Jahres) – 2002-ben és 2006-ban különböző kategóriákban.

arnyek

Heim PálHeim Pál, a Heim Pál Alapítvány stratégiai igazgatója, egészséggazdasági szakember, a Magyar Elektromobilitás Szövetség társalapítója. Több mint húsz éve foglalkozik az emberközpontú, innovatív, családbarát egészségügy fejlesztésével. Tevékeny részt vállal az egészségmegőrzés edukációjában, a digitális egészségügy terjedésében, a fenntartható finanszírozási rendszer megteremtésében. A megoldásokat előtérbe helyező cikkeivel, előadásaival mélyreható szemléletváltást képvisel az egészségügyben. Az egyéni felelősségvállalást erősítve a társadalom egésze számára is megnyitotta azokat a platformokat, amelyek mára forradalmi változásokat generáltak az ellátás szakmai, politikai, és társadalmi megítélésében, jövőbeli fejlesztési irányainak kijelölésében. Gyermekgyógyász Dédnagyapja szellemi örököseként a gyermekek korai szemléletformálásában és a személyes példamutatás erejében látja a fenntartható jövő legfőbb alapjait. 2014-ben a gyermekellátásban végzett munkájáért és a Mesekórház Program kidolgozásáért a Magyar Gyermekorvosok Társasága Heim Pál Díjjal tüntette ki.

arnyek

FontcubertaCristina Fontcuberta Adalid ipari technológus, szakterülete a lean menedzsment. Master képesítést szerzett egészségügyi menedzsmentből, szakterülete a lean egészségügy.
Szakmai gyakorlatát Bostonban, a Harvard Egyetemhez tartozó oktatókórházban, a Beth Israel Deaconess Medical Centerben végezte, és részt vett a kórház különböző részlegein a lean bevezetésében.
„Gyakorló lean szakember” képesítését az UPC Egyetem és a Lean Global Network által szervezett posztgraduális képzés keretében szerezte.
Jelenleg az Instituto Lean Management megbízott trénere, a szolgáltató és egészségügyi szervezeteken belüli lean filozófia kidolgozásán munkálkodik. Egyb tanácsadó csoportokkal is együttműködik különböző lean projektekben.

arnyek

Mateo_fotó_készDr. Llorenç Mateo Olivares a Barcelonai Egyetem orvosi karán végzett, szakterülete az ortopéd műtétek és traumatológia. Jelenleg a Traumatológiai és Ortopéd Műtéti Osztály szolgáltatási vezetője, a Mozgásszervi Rendszerek Klinikai Részlegének vezetője a Garraf Egészségügyi Konzorciumnál, amely az egészségügyben bevezetett lean menedzsment egyik legsikeresebb esettanulmánya Catalunyában.
Képesítést szerzett lean menedzsment módszertanból, és kiemelkedő sikereket ért el annak bevezetésében a sürgősségi, műtéti és járóbeteg-ellátás területén.
2015 novemberében előadóként vett részt a Lean Transformation Summiton, melyet az Egyesült Királyság-beli Kenilworthban, a Chesford Grange Hotelben tartottak.

arnyek

BLA1Balázs Bence, MiczBLA2án Judit, Timkó Boglárka, Tumik Ábel – a csapat tagjai – a Miskolci Egyetem Logisztikai menedzsment szakos hallgatói, akik 2015-ben specializálódtak a Lean menedzsment szakirányra. Végzettségük szerint mindannyian közgazdászok, bár más-más területről érkeztek (pénzügy, marketing, turizmus). A Bosch Lean Akadémiára azért jelentkeztek, mert az egyetemi tanulmányaik során megszerzett elméleti ismereteket gyakorlati tapasztalattal szerették volna gazdagítani. Az Akadémia számos kihívást és újdonságot tartogatott számukra, de közös erőfeszítéseiknek hála, feladatuk, egy gyártósor bővítés anyagellátási folyamatának fejlesztése sikeresen zárult. Az általuk javasolt koncepció és fejlesztések jelenleg bevezetés alatt állnak.

arnyek

Baolgh_Ottó_üzleti2

Balogh_Ottó_extremBalogh Ottó földrajztanárként diplomázott, majd az üzleti életben ért el sikereket. Networkerként több országban épített ki sales hálózatot, vezetőképző oktatási rendszerét pedig ma már 5 kontinensen vezették be. Több ígéretes startupot is támogat, itt ismerte meg a lean módszert. Több szakmai könyve jelent meg, a Szökési Terv az egyik legnépszerűbb motivációs könyv Magyarországon. Nemrégiben nekivágott egy gyerekkori álmának: teljesíteni a “világ legkeményebb versenyét”, az Iditarodot, ami egy 1700 km-es kutyaszánverseny az alaszkai vadonon át. Idén sikeresen teljesítette a kőkemény kvalifikációs versenysorozatot, és jövőre első magyarként indulhat a 2017-es Iditarodon. Előadásaiban gyakori téma az üzleti alapelvek és a kutyaszánversenyzői alapelvek közös interferenciája, a problémamegoldás extrém helyzetben és a csapategység ereje.

arnyek

A konferencia moderátora

este_szurke_blezer Mészáros Antónia újságíró, dokumentumfilmes, televíziós műsorvezető, jelenleg az ATV vasárnap esti „Szabad Szemmel” című politikai-közéleti háttérműsorát és a „Start” című reggeli műsort vezeti. Mellette saját cégén keresztül kommunikációs tanácsokat ad és tréningeket tart vállalati ügyfeleknek. 2007-től 2011-ig az MTV „Az Este” című műsorát vezette, közben dokumentumfilmeket rendezett a BBC World csatorna számára.

Az ezt megelőző hat évben Londonban élt, a BBC Televíziónál dolgozott szerkesztő-riporterként, főként a „Panoráma” című politikai háttérműsor szerkesztőségében. Volt haditudósító, gyakran dolgozott veszélyes övezetekben, ilyenkor többnyire az operatőri munkát is maga végezte. 2006-ban könyvet írt az uniós csatlakozás után Nagy Britanniába érkező Kelet-európai munkavállalók sorsáról „Az Unió Nomádjai” címmel. 2000-től 2007-ig rendszeresen publikált a Népszabadságban. Tanulmányait az ELTE angol és kommunikáció szakán, és az amerikai Connecticut államban lévő Trinity College-ben végezte. 2010 óta a Minőségi Újságírás Alapítvány elnöke.

arnyek

A konferencia házigazdája