_15A7071

2015 Dave Brunt és Tilo Schwarz

Lean Summit

Nemzetközi Lean Konferencia programsorozat, 2015. június 10-11. – Dave Brunt és Tilo Schwarz részvételével

Egyesületünk fennállása óta negyedszer szervezett 2015. június 10-11-én Nemzetközi Lean Konferenciát. 2012-ben John Shook a LEI elnöke és CEO-ja, 2013-ban Jim Womack a LEI alapítója, 2014-ben Daniel T. Jones a Lean Szemlélet (Lean Thinking) című könyv társszerzője, a LEA (Lean Enterprise Academy, UK) alapítója és elnöke, 2015-ben  Daniel T. Jones utódja Dave Brunt, továbbá Tilo Schwarz látogatott el hozzánk erre az alkalomra.

2015. június 10. (szerda) – Felvezető workshopok

9:00 – 17:00 Introduction to Lean Leadership workshop – the language of the workshop is ENGLISH!

The role of leadership is key to maximising the benefits of applying and sustaining lean to help solve business problems. The Lean Enterprise Academy and the wider network of Lean Institutes around the world (the Lean Global Network) has been engaged in researching and codifying the key characteristics leaders need to achieve this. The purpose of this workshop is to help leaders develop organisational and individual capabilities to sustain and expand lean transformation…

Introduction to Lean Leadership workshop details

9:00 – 17:00 Toyota-KATA workshop – the language of the workshop is ENGLISH!

We often introduce the lean tools through workshops by which potential is quickly realized. How about 4 weeks after the workshop? How about sustainability? Have you experienced they processes soon fall behind the defined standards once the focus of management moves on? Could it be that we focused too much on copying the tools and missed the meaning behind them…

Toyota-KATA workshop details

2015. június 11. (csütörtök) – Nemzetközi Lean Konferencia

*Tagvállalati esetek

Egyesületünk 6 vállalati tagjának képviselői egy-egy kiválasztott, valós esettanulmányt mutattak be. Ezek a konkrét példák további tapasztalatszerzésre, szakmai beszélgetésre és kapcsolatépítésre adtak lehetőséget. Mindegyik vállalat képviselőjét arra kértük, hogy az alábbi 7 pontos struktúra szerint foglalják össze az általuk bemutatott problémát. A könnyebb áttekinthetőség érdekében az így összeállított esettanulmányokat egy-egy 120×200 cm-es roll-up molinóra nyomtatjuk. A konferencia résztvevőinek lehetősége nyílt kis csoportokban, részletesebben is megismerni egy-egy ilyen problémát.

A programok helyszíne

hotel_logó

 

Ramada Resort | Aquaworld Budapest
1044 Budapest, Íves út 16.
Megközelíthetőség

Az előadókról (az előadások sorrendjében)

david_bruntDavid Brunt 1990 óta alkalmazza és kutatja a lean elveket. 1997 óta Daniel Jones munkatársaként dolgozik, akitől 2013-ban vette át a Lean Enterprise Academy CEO pozícióját. Munkája során folyamatosan több vállalat mentoraként is dolgozik, támogatja azok lean transzformációját. Több mint 500 értékfolyamatot járt be, térképezett fel, továbbá lean elvekre tanította, alkalmazásukban coacholta azok szereplőit, majdnem minden létező vállalati környezetben: a termeléstől a szolgáltató szektorig, az acélgyártástól, a gépjármű és alkatrész összeszerelésen át, az FMCG szektoron, valamint a kiskereskedelmi értékesítésen keresztül, egészen a banki, pénzügyi szolgáltatásokig.

creating_lean_dealers

Több mint 3,5 évet töltött a Porsche vállalatnál folyamatfejlesztési menedzsereként, ahol kifejlesztette a lean alkalmazását az értékesítés utáni (after sales) szolgáltatások, a használt autó értékesítés és az alkatrészellátás terén, továbbá egyéb folyamatfejlesztési projekteket vezetett kereskedői és országos értékesítői hálózat szintjén is. Ez irányú tapasztalata adta több fejezet alapját is James P. Womack és Daniel T. Jones: Lean Solutions című könyvének, valamint vezette őt 2007-ben a “Creating Lean Dealers” című könyv megírásához John Kiff társszerzővel. Azóta világszerte egyre több autókereskedőt támogat a lean szemlélet és gyakorlat sikeres alkalmazásában.

David a Cardiff Business School keretein belül végezte MBA tanulmányait, lean és ellátási lánc menedzsment szakirányon. 2011-ben saját esettanulmányaival járult hozzá a Lean Enterprise Institute “Seeing the Whole Value Stream” kézikönyvének második, továbbfejlesztett kiadásához, melynek szerzői Dan Jones és Jim Womack (2011). David Taylorral együtt társszerzője a “Manufacturing Operations and Supply Chain Management – The Lean Approach” című könyvnek (2001).

David karrierje az autóiparban, a Rolls-Royce Motor Cars vállalatnál kezdődött, ahol több pozíciót is betöltött a beszerzés, beszállító fejlesztés, minőség és ügyfélszolgálat területeken.


MacsaiPalMácsai Pál színész és rendező, az Örkény István Színház alapító igazgatója. Pályáját tizenévesen kezdte a Pinceszínházban, a Színművészeti Főiskola után a Nemzeti Színház, majd a Madách Színház művészeként folytatta pályafutását. Színházrendezői diplomát is szerzett, és két évig bölcsészetet is hallgatott PhD tanulmányai során.
2001-ben vette át a Madách Kamara vezetését, amelynek repertoárját társulatával három év alatt átalakították, majd 2004-ben megalapították az Örkény Színházat, amely az elmúlt évtizedben a főváros egyik elismert művészszínházává vált.
A színházi közéletben is aktív szerepet vállalt: 1996 és 2000 között a Magyar Színész-kamarai Egyesület alelnöke, valamint 1997 és 2000 között a Magyar Színházi Társaság vezetőségi tagja volt. Színházi és filmes munkáin kívül a Lyukasóra című irodalmi műsor állandó szereplőjeként is szerepel. Számos rádiós, filmes és televíziós szerepet játszott, majd 2012-ben és 2014-ben alakította a Terápia című televíziós sorozat vezető szerepét. Nős, két gyermek apja. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész.


gazsizeisbergGazsi Zoltán 1989-ben végzett a gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Először a Mezőgazdasági Minősítő Intézetben, majd 14 éven keresztül multinacionális környezetben dolgozott a Syngenta vállalatnál: az ócsai Kísérleti Állomás vezetése után különböző termék, marketing és projektvezetői koordinációs munkákat végzett egyre nagyobb területen, szinte minden földrészt érintve. 2007 óta az eisberg ügyvezető igazgatója.

„A legtöbbet utazásaim során tanultam, az eltérő kultúrákban való eligazodáshoz nagyfokú nyitottságra volt szükség. Sokat tanultam emberektől, emberekről, amit most, az eisberg vezetőjeként igyekszem kamatoztatni. Az emberi elme hajlamos fenntartások nélkül elfogadni az elé tárt megoldásokat és kész tényként kezelni, hogy egy folyamat, egy eszköz vagy egy élethelyzet úgy jó, ahogy van. A fejlődés kulcsa abban rejlik, hogy a saját határainkat meghaladva képesek vagyunk megkérdőjelezni mindent, ami körülvesz bennünket. Vezetői munkám során igyekszem másokat is a kitaposott ösvény elhagyására inspirálni.”


tilo_schwarzTilo Schwarz menedzsment trénerként és KATA Coach-ként vezetőket támogat abban, hogy sikeresen vigyék véghez a folyamatos fejlesztés kultúrájának kialakításához szükséges változási folyamatot. Elsősorban a mindennapos fejlesztéshez és a csapatokon belüli céltudatos problémamegoldó képesség kialakításához szükséges vezetői rutinok kialakítására fókuszál.

Mesterfokú gépészmérnöki diplomájának megszerzése után egy optikai mérőberendezéseket gyártó vállalatnál kezdett projektvezetőként, majd 2003 és 2006 között egy lean tanácsadó cégnél dolgozott.

2006 és 2012 között a Festool vállalat gyárigazgatójaként meghonosította a Toyota-KATA módszert, mint alapvető problémamegoldó és menedzsment rutint. Csapatával együtt a folyamatos fejlesztést a napi munkavégzés rutinjává tették a vállalat minden területén és folyamatában. Ennek eredményeként 2008-ban elnyerték a „Plant of the year” (Az év gyára) díjat az A.T. Kearny gyártási versenyén, majd 2011-ben második helyet szereztek a WHU/INSEAD „Industrial excellence“ (Ipari kiválóság) versenyén.


kelemen_bélaDr. Kelemen Béla 2012. október 1-től tölti be a MOL Csoport SCM Ügyvezető Igazgatói pozíóját. Diplomáját 1986-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen Vegyészmérnöki Karán szerezte, ugyanitt doktorált 1996-ban Fizikai Kémia szakon. Pályáját a Budapesti Műszaki Egyetem, Fizikai Kémia Tanszékén kezdte, ahol 1992-ig tanársegédként dolgozott, elsősorban gázkromatográfia és thermodinamika volt a fő szakterülete.
1992 és 1997 között az ALLCOM Trading Co. amerikai / magyar vegyesvállalatnál dolgozott PB-gáz és petrolkémiai termékek üzletkötőjeként, majd Üzemanyag Értékesítési Igazgatóként.
1997-ben csatlakozott a MOL Rt-hez, ahol különféle vezetői pozíciókat töltött be a Nagykereskedelmi Divízió és az SCM területén. 2003-ban nevezték ki a Slovnaft Finomítás és Marketing Igazgatójának. 2007-től a MOL Csoport Finomítási Igazgatójaként 5 finomító működését, majd 2011-től MOL Csoport Termékelőállítás és Kereskedelem Divízióját irányította. 2012-től a MOL Csoport optimalizációjáért felelős SCM Ügyvezető Igazgatója. Kelemen Béla képviseli a MOL-csoportot több Európai Szervezetben, mint pl. a Fuels Europe (korábban EUROPIA), IEA, stb.


uwe_mangUwe Mang közgazdász diplomáját a saarbrückeni (Németország) egyetemen szerezte 1985-ben. 1986-ban kontrolling területen kezdte pályafutását a Bosch csoportnál, a németországi Homburgban, ahol 1994-ben kontrolling csoportvezetőnek nevezték ki. 1997-ben értékesítési osztályvezető, majd 2001-ben pénzügyi és kontrolling osztályvezető lett. 2006-ban vált alelnökké, ezzel egy időben logisztikai vezető lett.

Megtartva alelnöki pozícióját 2011-ben gazdasági igazgatója, majd 2015 januárjában gazdasági ügyvezető igazgatója lett a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nek. 2011 óta oktat a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karán a Tervezés és gyártás eszközei című tantárgy vendégelőadójaként, ezzel párhuzamosan a tehetséggondozásban is kiemelkedő szerepet vállal. Ezt a munkáját ismerte el a Miskolci Egyetem Szenátusa, amikor Címzetes Egyetemi Tanár kinevezést adományozott számára.

A 2014-ben elindult Bosch Lean Akadémia pilot projekt egyik alapítója, fő támogatója.


bereczki_csabaBereczki Csaba a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát, majd ezt követően pályáját a gyártás, termelés területén kezdte el. A GE-nél ismerkedett meg a Six Sigmával és a lean szemlélettel, illetve kezdte el ezeket az elveket a gyakorlatban is alkalmazni és elterjeszteni. Multinacionális vállalatoknál – többek között Morgan Carbon, BNP Paribas, Avis Budget Group – szerzett vezetői tapasztalatot gyártás, ellátási lánc, bank, szolgáltatás és szolgáltató központ működés terén. Ezeknél a vállalatoknál a lean szemléletű működés kialakítását, vagy a működési kiválósági programokat támogatta operatív, folyamatfejlesztési, illetve lean szakmai vezetőként kezdetben Magyarországon, majd később Európa szerte. 2014 óta az Integrated Consulting Group csapatának is tagja.

2011 óta alapítóként és elnökségi tagként a Lean Enterprise Institute magyarországi szervezetét építi, a nemzetközi Lean Global Network (LGN) több munkacsoportjának is tagja. A 2014-ben elindult Bosch Lean Akadémia pilot projekt vezetője (LEI), a gemba tanulási modell egyik kifejlesztője, valamint vezető oktatója.

A konferencia moderátora

este_szurke_blezer Mészáros Antónia újságíró, dokumentumfilmes, televíziós műsorvezető, jelenleg az ATV vasárnap esti „Szabad Szemmel” című politikai-közéleti háttérműsorát és a „Start” című reggeli műsort vezeti. Mellette saját cégén keresztül kommunikációs tanácsokat ad és tréningeket tart vállalati ügyfeleknek. 2007-től 2011-ig az MTV „Az Este” című műsorát vezette, közben dokumentumfilmeket rendezett a BBC World csatorna számára.

Az ezt megelőző hat évben Londonban élt, a BBC Televíziónál dolgozott szerkesztő-riporterként, főként a „Panoráma” című politikai háttérműsor szerkesztőségében. Volt haditudósító, gyakran dolgozott veszélyes övezetekben, ilyenkor többnyire az operatőri munkát is maga végezte. 2006-ban könyvet írt az uniós csatlakozás után Nagy Britanniába érkező Kelet-európai munkavállalók sorsáról „Az Unió Nomádjai” címmel. 2000-től 2007-ig rendszeresen publikált a Népszabadságban. Tanulmányait az ELTE angol és kommunikáció szakán, és az amerikai Connecticut államban lévő Trinity College-ben végezte. 2010 óta a Minőségi Újságírás Alapítvány elnöke.

A konferencia házigazdája

molnr_szabolcsMolnár Szabolcs eredeti végzettsége közgazdász. A lean elveket 2000-ben kezdte el alkalmazni hazai multinacionális vállalatoknál, miközben szakmai tudását az USA-ban, Németországban és Mexikóban töltött lean projektek során mélyítette el. 2005-ben lépett lean tanácsadói pályára, az E-Con Csoport társalapítója, ügyvezetője. Számos hazai termelő-, szolgáltató vállalatnál vezetett lean projekteket, a stratégia kialakításától egészen az operatív szintig.

Ötletgazdája, később – 15 magánszeméllyel és 4 jogi személlyel együtt – alapítója a LEI Magyarországi Egyesületének. Az Egyesület 2012. januári bejegyzése óta annak elnökeként a lean szakma népszerűsítésén, fejlesztésén dolgozik. John Shookkal és további 16 ország LEI vezetőjével együtt tagja a Lean Global Network (LGN) elnökségének.

Több alkalommal oktatott lean ismereteket a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem hallgatóinak. A Lean szemlélet (Lean Thinking), a Tanulj meg látni (Learning to See), valamint a Vezesd a tanulást (Managing to Learn) könyvek szakmai lektora.