delphi_thumb

“Csak csináljatok jó dolgokat, az eredmények majd jönnek”
Lean Menedzser Kerekasztal a Delphi vállalatnál
2015. szeptember 24.

lmk

“Csak csináljatok jó dolgokat, az eredmények majd jönnek” – Lean Menedzser Kerekasztal a Delphi vállalatnál
2015. szeptember 24.

Bevezetés

p1200882Szeptember 24-én ismét megrendezésre került a Lean Menedzser Kerekasztal, amelynek ez alkalommal a tatabányai Delphi Connection Systems Hungary Kft. adott helyet. Köszönjük szépen Kertai Zoltánnak és csapatának a vendéglátást!

A programot Horváth Ferenc SRS Full & Semi Automated Autonom Production Unit Manager nyitotta meg. Bemutatta a céget, amely hozzájárul, hogy a járművek biztonságosabbak, környezetbarátabbak legyenek, alapvető küldetésük pedig, hogy életeket mentsenek. Vázolta a cég történetét az FCI-tól a Delphi felvásárláson keresztül napjainkig, ismertette a termékpalettát és a felhasznált technológiákat, bemutatta a cég főbb vevőit, szállítóit és szervezeti felépítését. A cég csaknem 2.000 főt foglalkoztat, főbb termékek a légzsák csatlakozókábelek és az elektromos autók töltő kábelei. Gondolta volna, hogy Magyarországon minden második autóban Delphi csatlakozóval ellátott légzsák van?

Lean a Delphi vállalatnál

Kertai Zoltán Lean Menedzser az egykori FCI vezérigazgató, Pierre Vareille idézetével nyitott:
„A lean nem olyan valami, amit a napi teendőiden felül kell elvégezned. A lean maga az, amit tenned kell napról napra.” Zoltán kiemelte, hogy az a szint, amit elértek, nem az alkalmazott eszközöknek köszönhető, hanem a folyamatos tanulásnak és a befektetett kemény munkának. Emellett bemutatta azt a 6 területet, amelyekre kiemelt figyelmet fordítottak, és azt a 4 eszközt, amivel a területeket fejlesztették.

Delphi_LMK

Delphi_LMKA vizuális menedzsment az egész gyár területén megjelenik és a teljesítménymutatókhoz kapcsolódik. A mutatók óránkénti bontásban mutatják, hogy a gyártó cella elérte-e a kitűzött célt. A vezetői rutinokat napi, heti ill. havi rendszerességgel látják el. A középpontjában az operátorok problémáira való odafigyelés, a Gemba-séta, a „Flash meetingek” és az un. „Red bin review” áll. A problémamegoldó workshopok egy konkrét, jól megfogalmazott problémát kívánnak megoldani keresztfunkcionális csapatban, a PDCA ciklust követve. Ezek az adott probléma megoldásán túl, gyakorlati tréningként is szolgálnak a dolgozóknak. Típusai a Hoshin, SMED, TPM, QRQC, Levelling pull és 5S workshop. Jó példát láthattunk arra, hogy nem az újabb eszközök alkalmazása, hanem ezek rendszerbe foglalása és rendszerben alkalmazása adja a fejlődés mértékét.

Gemba-séta

Delphi_LMK

A program – a már megszokott elemmel – a Gemba-sétával folytatódott, ahol a résztvevők három csapatban körbejárták a gyáregységet. Annyi mindent láthattunk, hogy akár egy teljes napot is el lehetne tölteni a Heijunka tábla (termelés kiegyenlítés), anyagellátási folyamat és a cellák megfigyelésével és tanulással. Ezt követően a három csapat veszteségvadászatra indult, amely során három különböző cellát látogattak meg: az MQB-t, a Pyrofuse-t és az MCC11-et. A cellákban a hét fő veszteség megnyilvánulásait jegyezték fel a csapatok, kiegészítve a lean rendszer egyéb elemeinek megfigyelésével.

Ebéd után a Gemba-séta ill. a veszteségvadászaton látottakról, hallottakról adtunk visszajelzést a házigazdáknak, három csapatban. A visszajelzéseket a LEI Lean Transzformációs Keretrendszerbe strukturáltuk. A házigazdák a visszajelzéseket szívesen fogadták, hiszen ők előre tekintenek és az elért eredményekre alapozva azt az utat látják, ami még előttük áll.

Mi újság a nagyvilágban?

Delphi_LMK

Bereczki Csaba és Molnár Szabolcs röviden összefoglalta a szeptember elején, a lengyelországi Wroclawban lezajlott idei LGN Board Meeting fontosabb történéseit:

 • LGN Globális jelenlét – regionális stratégiákon keresztül elterjeszteni a lean misszióját és tovább bővíteni az LGN hálózatát és a lean gondolkodók közösségét
 • Lean App-ok – Spagetti (iPad) és időmérés (iPhone) – Fejlesztések, hogy a rendelkezésünkre álló mobil eszközöket és technikát a lean gyakorlatok szolgálatába állíthassuk és időt takarítsunk meg, miközben megmarad a gemba-megfigyelés megszokott módja.
 • Nemzetközi kutatás – A lean gyakorlatok hatásának számszerűsítése és hatásait vizsgálandó az olasz LEI számos egyetemi kutatást indított.
 • Lean Coaching modell és kísérletek – A vezetői készségek fejlesztését és a lean vezetők szerepét és viselkedési mintáit gyakorló reflektív tanulási módszerrel kísérleteznek az izraeli LEI szervezet munkatársai.
 • 2 új munkacsoport – Egészségügy és Kutatás területen alakultak belső LGN munkacsoportok, hogy az egyes országok gyakorlatait megosszák és ennek tapasztalatait felhasználva elkezdjék az egységes, globális tudást felépíteni.
 • Új utakon a lean: újabb szektorok lean tevékenysége fokozódik számos országban, egyre több tapasztalat gyűlik össze a bányászat, építőipar, éttermek és szállodák lean fejlődése terén.
 • A Planet Lean (http://www.planet-lean.com) az LGN hivatalos online platformja, a számos olyan esettanulmányt és gondolatot oszt meg, mely az LGN országokból érkezik, így az ide látogató jó képet kaphat arról, milyen tevékenységek és fejlesztések folynak a nagyvilágban, anélkül, hogy el kellene neki látogatnia a 16 ország minden egyes weboldalára.

Összefoglaló

Delphi_LMK

Zárásként összefoglaltuk, hogy mit tanultunk. Olyan kérdéseket feszegettünk, mint például:

 • vajon szükséges-e kimondani, hogy amit csinálunk az lean, vagy csak kezdjünk el jó dolgokat jól csinálni
 • ha a lean eszközökre összpontosítunk, fennáll a veszély, hogy azok bevezetésére és az azonnali válaszokra koncentrálunk, ahelyett, hogy megtanítanánk a csapatot megérteni a problémát, feltenni a helyes kérdéseket és ezek tükrében kiválasztani a leginkább megfelelő fejlesztési stratégiát vagy eszközt
 • az eszközök fontosak és ahhoz szükségesek, hogy támogassák az elérendő célt és alap képességeket alakítsanak ki a szervezetben, de úgy hogy ne az eszköz legyen a cél
 • egy következő alkalommal hasznos lenne együtt gondolkodni a LEI Lean Transzformációs Keretrendszer 5 dimenziójával kapcsolatban.

Írta: Gergely Balázs, CBS Lean Supervisor
ESAB Hungary Kft.