Planetlean_logo_thumb

A Lean Global Network (LGN) 18 tagszervezete közös tréningprogramok kifejlesztésén dolgozik

Hírek

Két program fejlesztése zajlik jelenleg párhuzamosan, több ütemben, a Lean Global Network (LGN) tagszervezeteinek bevonásával. Az egyik a Lean Practitioner Development Program, amelyet a holland szervezet elnöke René Aernoudts vezet, a másik pedig a Learning Leadership Development Program, amelynek az angol szervezet lean szakértője Dave Brunt a projektvezetője (ő lesz egyébként Daniel Jones utódja a Lean Enterprise Academy elnöki pozíciójában, 2012 novemberétől).

A Lean Practitioner Development Program fejlesztésén a holland szervezeten kívül az olaszok és a spanyolok dolgoznak állandó jelleggel, a többieket pedig a fejlesztés különböző fázisaiban, pár napos workshopok formájában vonják be a munkába. A legutóbbi ilyen workshop július 4-6 között volt Barcelonában, a spanyol szervezet székhelyén. Erre az alkalomra kapott meghívást a magyarországi szervezet is, így első alkalommal nyílt lehetőség a közös munkában való részvételre, az eddigi tevékenységek megismerésére. Az alap projektcsapat tagjain felül a találkozóra ezúttal a brazil, a lengyel, az angol, a török és a magyar szervezettől érkezett egy-egy résztvevő.

lean_practitioner_development_porgramA program anyagának kidolgozása mellett tréneri útmutató is készül, valamint az egyes szervezetek delegált szakembereinek „train the trainer” programon kell részt venniük ahhoz, hogy a Lean Global Network (LGN) hivatalos oktatóvá váljanak ebben a témában.

A 4 hónapot átívelő (házi feladatokkal, projektmunkával tarkított) 8 napos gyakorlati Lean Practitioner Program névre hallgató képzés 15 modulból áll, célja a lean szemlélet elveinek, alapvető fogalmainak, eszközeinek megismertetése. A projektmunka során lehetőségük nyílik a telefonon, e-mailben történő kapcsolattartásra, valamint személyes coachingra a gembán.

Az időszak végén – többek között a folyamat során használt A3 dokumentumok különböző érettségi fázisainak bemutatásával – projekt összefoglalóra kerül sor. A sikeres elméleti és gyakorlati vizsga után a résztvevők az LGN tanúsítványát vehetik át, amely 18 ország lean szakembereinek tapasztalatára épülő, a nemzetközi szervezet összes tagjánál hasonló követelményekkel működő képzés elvégzésének bizonyítéka.

Írta: Molnár Szabolcs, elnök
Lean Enterprise Institute Hungary