Jim_Womack

2013 Jim Womack

Lean Summit

Nemzetközi Lean Konferencia programsorozat
2013. június 11-13. – James Womack részvételével
gemba_walks

„A lean világa tapasztalatokon alapul. Minden sensei a gembán (a munkavégzés helyszínén) szerzi tapasztalatait, nem szentírások dogmatikus értelmezéséből, vagy egy mozgalom elindítóitól való minimális megkülönböztetésből.Más szóval, a lean nem egy vallás, hanem a folyamatos kísérletezés mindennapi gyakorlata, valamint az ebből eredő tudás felhalmozása.”

Így ír James Womack, aki az elmúlt 30 évben számtalan vállalatnál járva kifejlesztette a gemba bejárásának és az értékteremtésben együttműködő dolgozók részletes megfigyelésének módszerét. Az elmúlt évtizedben, a havonta küldött e-Leveleiben megosztotta a Lean Közösséggel az ezekből a látogatásokból származó gondolatait és felfedezéseit. A Gemba Walks elkészítése során kiválogatta és átrendezte a legfontosabb leveleit, valamint új anyagokkal egészítette ki ezzel is többletjelentést adva nekik.

Az elmúlt években a Tanulj meg látni (Learning to See), valamint a Vezesd a tanulást (Managing to Learn) című könyvek nagysikerű, magyar nyelvű kiadása után, 2013 június elején a lean szakma újabb bestsellere a Gemba Walks című mű került sorra. Ez alkalomból hazánkba látogatott a könyv szerzője, James P. Womack, a Lean Enterprise Institute alapítója, jelenleg szenior tanácsadója.

Látogatása alkalmából szervezett háromnapos programsorozat között volt 2013. évi Nemzetközi Lean Konferenciánk is, melynek – több hazai szakember mellett – ő volt a fő előadója. A programok részletei az alábbiakban olvashatóak.

2013. június 11. (kedd) – Gemba Walk – Egyesületünk egyik vállalati tagja számára

9:00 – 13:00 Gemba Walk James Womackkal az Avis Budget Group BSC Kft.-nél
James Womack által tett vállalatlátogatás, amely lehetőség Egyesületünk egy vállalati tagja számára volt elérhető. A program során Jim Womack a vállalat menedzsmentjével bejárta a házigazda által kiválasztott, a vállalat számára meghatározó értékfolyamatokat, majd visszajelzéseket adott a látottakról. A menedzsment számára lehetőség nyílt a felmerült kérdések, kihívások, problémák megvitatására, konzultációra.


2013. június 12. (szerda) – Nemzetközi Lean Konferencia, 2013 – James Womack részvételével

programfuzet1programfuzet2programfuzet3

2013. június 13. (csütörtök) – Csak Egyesületünk tagjai számára

8:30 – 11:45 Lean Menedzser Kerekasztal – max. 15 fő részére!
2 x 1,5 órás szakmai kerekasztal beszélgetés James P. Womackkal, Egyesületünk vállalati tagjainak lean menedzserei, valamint lean menedzser beosztású, egyéni tagjai számára.

15:00 – 19:30 Lean Vállalatvezetői Kerekasztal – max. 15 fő részére!
2 x 1,5 órás szakmai kerekasztal beszélgetés, majd közös vacsora James P. Womackkal, Egyesületünk vállalati tagjainak vezetői, valamint vállalatvezető beosztású, egyéni tagjai számára.

lean_tamogatok

Az előadókról (az előadások sorrendjében)


James_P._Womack

James P. Womack Ph.D. menedzsmentszakértő, az 1997 augusztusában bejegyzett, Lean Enterprise Institute, Inc. nonprofit kutatási, oktatási, könyvkiadó és konferenciaszervező szervezet alapítója és szenior tanácsadója. A szervezet célja a lean termelés és lean szemlélet néven ismert – eredetileg a Toyota üzleti rendszerén alapuló -, napjainkra teljes menedzsment rendszerré fejlődött szemlélet fejlesztése.

Legismertebb – Daniel Jones társszerzővel írt – könyvei: The Machine That Changed the World, Lean Thinking (Lean Szemlélet, HVG Könyvek, 2009), Lean Solutions és Seeing The Whole Value Stream. Főbb publikációi: “From Lean Production to the Lean Enterprise” (Harvard Business Review, March-April, 1994), “Beyond Toyota: How to Root Out Waste and Pursue Perfection” (Harvard Business Review, September-October, 1996), “Lean Consumption” (Harvard Business Review, March-April, 2005).

Womack alapdiplomáját politikatudományból szerezte a University of Chicago-n, 1970-ben, majd 1975-ben mesterszintű képesítést szerzett szállítmányozási rendszerekből a Harvardon. Ph.D. fokozatot az MIT-n szerzett politikatudományból 1982-ben (disszertációja az USA, Németország és Japán komparatív ipari szabályozásairól szólt). Az 1975-től 1991-ig terjedő időszakban főállású kutatóként dolgozott az MIT-n, ez idő alatt több komparatív tanulmányt is vezetve a világszerte elterjedt gyártási gyakorlatokról. Az MIT Nemzetközi Gépjárműprogramjának vezetőjeként az általa vezetett kutatócsoport alkotta meg a “lean termelés” fogalmát a Toyota üzleti rendszerének leírására.

Womack a LEI elnöke, vezérigazgatója volt 1997-től 2010-ig, amikor is posztján váltotta őt John Shook.


Dr. Clemens Eiche

Dr. Clemens Eiche fizika tanulmányokat folytatott Freiburgban és Brightonban (GB). Ezt követően a müncheni Fraunhofer Intézetben dolgozott részlegvezetőként tesztelés területen, főként projekteket vezetve az Infineon számára. Az elmúlt 15 évben a Robert Bosch vállalatnál különböző vezetői feladatokat tölt be az elektronikai gyártás területén. E tevékenysége során tett szert jelentős tapasztalatra a Bosch Production System (BPS) megvalósításával kapcsolatban. Ezen tapasztalatát hasznosította az utóbbi években, mint a BPS továbbfejlesztésért felelős vezető a Bosch autóelektronika üzletágában. Ebben a funkciójában világszerte mintegy 5 Mrd Euro forgalmat bonyolító 13 gyár támogatását látta el. A vezetők képzése, a BPS rendszer továbbfejlesztése és a lean gyártósorok kialakítása álltak feladatai középpontjában. Clemens Eiche karrierjét 2013. április 1-től a Bosch Reutlingen 2-es számú gyárának TEF (technical functions), azaz műszaki osztályának vezetőjeként folytatja. Ebben a funkciójában a BPS szerinti tervezés és az új termékek bevezetése a fő feladata.martin_melkowitsch

Martin Melkowitsch Bécsben született, nős, osztrák állampolgár. 1995-ben szerzett műszaki- és ipari mérnöki diplomát (MSc) a Bécsi Műszaki Egyetemen. 1998-tól 2003-ig a California State University, Hayward falai közt tanult, majd szerezte meg MBA végzettségét 2003-ban.
Korábbi munkahelyei: IT Support Unit Leader (Frequentis Nachrichtentechnik Co), valamint 2007-ig több országban az Infrastruktúra és Szervezeti Fejlesztés területén a GE Global Consumer Finance vállalatnál dolgozott különböző vezetői beosztásokban. 2007-től 2010-ig a Magyarországi Volksbank Zrt. COO és igazgatósági tagja, majd 2010-től a Raiffeisen Bank Zrt.-nél tölt be hasonló funkciókat. 2000-ben “Year 2000 Award” díjat, 2001-ben “Pinnacle Award” díjat nyert a különböző üzleti területeken nyújtott kiemelkedő teljesítményéért a GE Money vállalatnál.
Anyanyelve német, de folyékonyan beszél angolul és társalgási szinten spanyolul.boszormenyi_attila

Böszörményi Attila az Eissmann Automotive Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója gépészmérnöki diplomáját a Kossuth Lajos Tudományi Egyetem Műszaki Főiskolai karán szerezte Debrecenben. 1999-től 2005-ig az FAG Magyarország Kft.-nél töltött be különböző pozíciókat, kezdte karbantartási mérnökként, végül 2003-tól a társaság ügyvezető igazgatója volt. Az itt megszerzett lean tudás és elkötelezettség birtokában vette át 2006-ban az Eissmann Automotive Hungaria Kft. vezetését, ahol csapatával, 6 év alatt, következetes munkával olyan átalakuláson vezette át a céget, melynek eredményeként a vállalat 2012-ben elnyerte a „Lean Production Award” elnevezésű díjat.

Szakmai pályafutásának csúcspontjaként értékeli, hogy kölcsönös partneri együttműködésben, több mint három éve együtt dolgoznak a Toyoda Gosei vállalattal. Vezetése alatt a magyarországi gyár a cégcsoport lean kompetencia- és tréningközpontjává vált, így folyamatos támogatást nyújt a többi leányvállalatnak a lean oktatásában és bevezetésében.alan_honan

Alan Honan az AmRest Kft. operációs igazgatója, a vállalatcsoportnál eltöltött 3 év alatt dolgozott Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon. Korábban a Deloitte-nál több pozíciót is betöltött, a közép-kelet európai régió HR osztályán, illetve pénzügyi tanácsadásban. Az egykor profi rögbi játékos az írországi Waterford Institute of Technology-n diplomázott, Honors Bachelor minősítést szerezve üzleti tanulmányok szakon. Tagja a Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD)-nek, mely HR menedzsment szakemberek nemzetközi szövetsége és több kurzust látogatott a Lausanne-i IMD Business School-on.

Az AmRest – a KFC, Starbucks, La Tagliatella és a Pizza Hut üzemeltetője – egy 1 milliárd dollár árbevételű vállalat, központja Wroclaw, Lengyelország. Közel három évvel ezelőtt kezdett leannel foglalkozni, erőt próbáló kezdet után bevezette Deployment rendszerét a vendég-kiszolgálási folyamataiban és aktívan használ lean eszközöket a problémamegoldás terén. Elkötelezett aziránt, hogy a lean szemlélet egyik úttörője legyen saját üzleti szektorában.mero_laszlo

Mérő László eredeti szakmája matematikus, később a műszaki tudományokból (mesterséges intelligencia) doktorált, az utóbbi 30 évben pszichológiai kutatóként dolgozott, jelenleg az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora. Oktatott tárgyai többek között: Gazdaságpszichológia, Emberi gondolkodás és döntés, Érzelmek logikája, Játékelmélet, Memetika, Kutatásmódszertan. Közel húsz évig vezetett egy játékszoftver-fejlesztő céget, néhány évig Rubik Ernővel is dolgozott, azóta inkább tanácsadóként, coachként segít más cégeket. A Darwin’s Marketing Evolution cég társalapítójaként az elmúlt tíz évben a memetikai marketingkutatás technológiájának kifejlesztésén dolgozik. Eredményeiket sikerrel alkalmazzák számos ismert márka és termék memetikai kommunikációjának megalapozásához. A szélesebb intellektuális közönség számára írt könyvei (Észjárások, Mindenki másképp egyforma, A pénz evolúciója,Az érzelmek logikája) eddig összesen 8 nyelven jelentek meg, a második „Az év tudományos könyve Németországban 1998-ban” díjat nyert. A kis írásaiból („ötperces esszékből”) eddig három kötete jelent meg.

A konferencia moderátora


Meszaros_Antonia

Mészáros Antónia újságíró, dokumentumfilmes, televíziós műsorvezető, jelenleg az ATV vasárnap esti „Szabad Szemmel” című politikai-közéleti háttérműsorát és a „Start” című reggeli műsort vezeti. Mellette saját cégén keresztül kommunikációs tanácsokat ad és tréningeket tart vállalati ügyfeleknek. 2007-től 2011-ig az MTV „Az Este” című műsorát vezette, közben dokumentumfilmeket rendezett a BBC World csatorna számára. Az ezt megelőző hat évben Londonban élt, a BBC Televíziónál dolgozott szerkesztő-riporterként, főként a „Panoráma” című rangos politikai háttérműsor szerkesztőségében. Volt haditudósító, gyakran dolgozott veszélyes övezetekben, ilyenkor többnyire az operatőri munkát is maga végezte. 2006-ban könyvet írt az uniós csatlakozás után Nagy Britanniába érkező Kelet-európai munkavállalók sorsáról „Az Unió Nomádjai” címmel. 2000-től 2007-ig rendszeresen publikált a Népszabadságban. Tanulmányait az ELTE angol és kommunikáció szakán, és az amerikai Connecticut államban lévő Trinity College-ben végezte. 2010 óta a Minőségi Újságírás Alapítvány elnöke.

Nemzetközi Lean Konferencia – összefoglaló

Újra együtt – Országhatárokon átívelő lean tapasztalatcsere Budapesten

Nemzetközi Lean Konferencia, 2013
Budapest, 2013. június 12. – Ramada Resort | Aquaworld Budapest

Írta: Báthory Zsuzsanna Projektvezető – Middle East Europe
Robert Bosch Elektronika Kft.

A LEI Magyarországi Egyesülete (LEIH) a 2012-ben először megrendezett, ám hagyományteremtőnek szánt Nemzetközi Lean Konferenciája után 2013-ban ismét sikerrel csábította el rendezvényére a lean szakma nagyjait és a színes előadások iránt érdeklődő közönséget. A konferencia nem csupán a lean fogalom és tudásbázis egyik „alapítóatyját” hozta el, de az esemény újra összekapcsolódott a nemzetközi szakirodalom egyik fontos művének magyar nyelvű hazai bemutatójával is.

A június 12-én megrendezett Nemzetközi Lean Konferencia a LEIH Nemzetközi Lean Programsorozatának részeként beágyazódott a június 11-i Gemba-séta és június 13-i Lean (Menedzser, ill. Vállalatvezetői) kerekasztalok közé. A rendezvény hatalmas vonzerejéül szolgált, hogy sikerült megnyerni előadónak magát James P. Womacket, a Lean Enterprise Institute (LEI) alapítóját, jelenlegi szenior tanácsadóját. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a konferenciával egybekötve jelent meg az újabb, LEIH által magyar nyelvre fordított szakkönyv, mely így Jim Womack Gemba Walks könyve lett Gemba-séták címen. Womack stílszerűen a konferenciát megelőző napon gemba-sétát tartott az egyik hazai vállalatnál, az Avis Budget Group BSC Kft.-nél.


regisztracio

regisztracio

A Mészáros Antónia által kitűnően moderált konferencia idén több mint 200 résztvevőt vonzott összesen 12 országból. Az Egyesület érdeklődést megtartó erejét mutatja, hogy az összes résztvevőt és az általuk képviselt vállalatokat tekintve is jelentős a tavalyi konferenciáról visszatérők aránya (24% illetve 55%). Ez megerősíti az Egyesület azon törekvését, hogy évről évre nagy érdeklődésre számot tartó előadókat és a hozzájuk kapcsolódó szakkönyveket tegyen elérhetővé a hazai lean közösség számára, lehetőséget adva arra is, hogy személyesen lehessen kérdezni és tanulni a szakma nagyjaitól.


molnar_szabolcs_eloadas

A konferenciát Molnár Szabolcs a LEIH elnöke nyitotta meg, bemutatva az Egyesület első másfél évének fő eredményeit. A LEI Magyarországi Egyesülete a Lean Global Network (LGN) 18. tagja, amely a LEI (és ezzel Womack) küldetését magukénak valló intézetek összekapcsolódó szervezete. Egy szemléletes videó formájában kaphattak betekintést a jelen lévők az Egyesület eddigi workshopjaiba, a megrendezett programokba, kerekasztal beszélgetésekbe, az eddig kiadott könyvek kínálatába.

Jim_womack_show_gembaEzt követően került sor James P. Womack első előadására. Valószínűleg először és utoljára üdvözölhette a hazai közönség az LEI alapítóját, jelenlegi szenior tanácsadóját, aki Daniel T. Jonesszal együtt a The Machine That Changed The World könyvén keresztül megalkotta és elterjesztette a lean kifejezést illetve menedzsment filozófiát. James P. Womack első felszólalásában saját lean utazásának mérföldköveit osztotta meg a közönséggel, átfogva az MIT-n és a LEI-nél töltött éveket. Különleges élményben volt része annak, aki első kézből hallgathatta végig azt, amelyet eddig csak a könyvekből olvashatott.

Bosch_eloadasAz első kávészünetet megelőző utolsó előadást Dr. Clemens Eiche, a Robert Bosch reutlingeni 2-es számú gyárának műszaki főosztályvezetője tartotta. Az ő előadása az agyfejlődést és a lean menedzsmentet kapcsolta össze, ötleteket adva a kreativitás serkentésére, illetve a felnőtt viselkedési mintázatok tartós megváltoztatására. Előadásának egyik fő üzenete volt, hogy a tapasztalat megszerzése időigényes folyamat, így a lean menedzsmentben is oly fontos problémamegoldó képesség kialakítása is időigényes a szervezetben.

Martin_Melkowitsch_eloadasA délelőtt két utolsó előadásának egyikét Martin Melkowitsch, a Raiffeisen Bank Hungary COO-ja és igazgatótanácsának tagja tartotta. Az előadó igyekezett példákon keresztül bemutatni a bankcsoport magyarországi leányvállalatának lean utazását, levonva a legfontosabb tanulságaikat, mint pl. „legyél ott”, „dicsérd a csapatokat” vagy „küzdj az eredményekért”.
boszormenyi_attila_eloadasA délelőtt méltó zárásául szolgált az Eissmann Automotive Hungaria Kft. ügyvezető igazgatójának, Böszörményi Attilánakelőadása, aki videóval kísérve szemléltette, miként tudtak sereghajtóból a vállalatcsoportjuk mintagyárává fejlődni. A vállalatvezető egyik fontos üzenete volt a kis kaizenek (fejlesztések) erejének hangsúlyozása, illetve a motion (mozdulat) kaizenek jelentőségének felismerése – ebben pedig náluk a top menedzsment is kiveszi a részét.
alan_honan_eloadasAz ebédet követően Alan Honan, az AmRest Kft. operációs igazgatója (egyben az AmRest CE lean igazgatója) mutatta be, miként közelíti meg a leant a többek között a KFC, Starbucks, Pizza Hut márkákat is üzemeltető csoport. Az előadásából ismerhettük meg pl. egyik hitvallásukat, miszerint „A helyes ösvény az értékteremtők felhatalmazása a problémamegoldásra, majd bátran hagyni, hogy eszerint tegyék a dolgukat.”
mero_laszlo_eloadasValódi „színfoltként” hallgatta a közönség Mérő Lászlót, aki előadásában az elképzelhetetlenre igyekezet mindenkit felkészíteni. A matematikus és az ELTE Pszichológiai Intézetének egyetemi tanárja kifejtette, hogy a gazdaság és a technika mára jórészt sokkal kiszámíthatatlanabb, így pontos előrejelzés sem készíthető és érdemes valamennyire felkészülni az elképzelhetetlenre – például az adaptációs képesség kifejlesztésén keresztül.

WomackVégül a rendezvény zárásaként James P. Womack a felső vezetők szerepét hangsúlyozta, milyen komoly jelentősége van az általuk tett gemba-sétáknak. Ezek során elsődleges teendőjük a megfelelő kérdések feltevése, közben a megfelelő tisztelet megadása. Ahogyan ő fogalmazott: „Go see, ask why, show respect”, miközben az is igaz szerinte, hogy „No walk – no talk.” A résztvevők Womack előadása után szerteágazó kérdéseket tehettek fel a komoly tekintéllyel rendelkező LEI alapítónak, aki azzal az egyik humoros gondolatával zárta a napot, hogy „Actually, I often wonder what I have done to the world…”
womack_audienceA konferencia lebonyolításában is a folyamatos fejlesztés elvére törekedett a LEIH, ez mind a helyválasztásban, az előadásokban, mind pedig a rendelkezésre bocsátott konferenciacsomagok összetételében is éreztette hatását (a résztvevők közül többen visszajelezték az összeállított csomagok tartalmas voltát).
„A gemba (vagy genba) japánul azt jelenti: a „tényleges hely”. A lean gondolkodók valódi helyet, valóságos dolgot vagy az értékteremtés helyét értik alatta.” A szervezők bíznak abban, hogy a 2013. évi Nemzetközi Lean Konferencia is valódi helyet teremtett az értékes és hasznos gondolatok megosztására.

Nemzetközi Lean Konferencia – összefoglaló

Idézetek a résztvevők által kitöltött értékelőlapokról

„Jó volt azzal kezdeni, hogy mit tanultunk a tavalyi rendezvényből és megmutatni, mit fejlesztettünk idén a visszajelzések alapján.”

„Ez az a színvonal, amit nehéz lesz tovább fejleszteni. Csak gratulálni tudok a szervezőknek.”

„Kevesebb előadó nagyobb időkerettel lehet, hogy tartalmasabb volna.”

„Tetszett a tematika: nem rózsaszín, hanem nehézségekről, tényekről szóltak az előadók.”

„Szívesen hallgatnék még több példát, történetet, de ehhez két nap kellene.”

„Nekem hiányzott egy adott lean témakör kiválasztása az előadások inkább általános témát írtak le.”

„Több gyümölcs. Volt olyan előadás, ami lehetett volna hosszabb, mert a téma érdekes volt.”

„Nagyon színvonalas szervezés volt. Jövőre is itt szeretnék lenni. Jó lett volna a prezentációkat nyomtatva előre megkapni, hogy jegyzetelni lehessen rá.”

„A szakmai tartalom mellett nagyon jó hangulatú, időnként kifejezetten humoros előadásokat különösen élveztem, köszönöm.”

„Külön tetszett, hogy az előzetes információ kiterjedt az árvíz miatti közlekedési nehézségekre.”

„Nagy öröm volt részünkre, hogy az Önök által szervezett Nemzetközi Lean Konferencián részt vehettünk és hallhattunk olyan történeteket, melyek pozitív hatással lesznek elkövetkezendő munkánkra.”

„Great organization, great location of the Summit! Love how you listened to the voice of your customer from last year and corrected your “mistakes”. Can’t believe that you managed to do so much in only 1,5 years of your existence. Keep up the good work!”

Az értékelőlapok összesített eredményei (1 – egyáltalán nem; 5 – kiváló):

1. Összességében mennyire volt elégedett a rendezvénnyel? 4,68
2. Mennyire volt elégedett a rendezvény helyszínével és annak színvonalával? 4,85
3. Mennyire volt elégedett az előadások szakmai színvonalával? 4,37
4. Mennyire volt elégedett a rendezvénnyel kapcsolatos előzetes információkkal? 4,53