Bosch-logo-3

Robert Bosch EBS Kft.
Leanre tervezve
2014. június 24.

lmk

Leanre tervezve
2014. június 24.

Bevezetés
2014. június 24-én a lean menedzser kerekasztal a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél tett látogatást Miskolcon. A vállalat 2003 nyarán alakult és autóipari alkatrészek, indítómotorok, relék, hajtóművek, klímaberendezések, villamos motorok és ablaktörlő rendszerek gyártásával foglalkozik. A résztvevők a reggeli bemutatkozás során nem rejtették véka alá kiemelt érdeklődésüket a gyár klímaalkatrészeket gyártó részlegének lean világa iránt.

Lean a Robert Bosch Energy and Body Systemsnél
Délelőtt a Bosch Production System (BPS) fejleszésekért felelős vezetői – Pirint Tamás, Zavodnyik Gábor és Szabó Marcel – mutatták be magas színvonalon az alkalmazott lean szemlélet és megoldások fontos elemeit, valamint rövid prezentáció során alkalmunk volt a gyárigazgató, Dr. Max Nitzsche úr cégbemutatását is meghallgatni. Kiemelkedő, ahogyan a vállalat a szervezet minden részére kiterjesztette a lean elvek oktatását és alkalmazását, a betanítástól, a gyártáson keresztül a támogató és döntéshozó funkciókig.

A lean alapelvek operatív és stratégiai szinten is szerves részét képezik a vállalat működésének. A lean szemlélet már az egyes projektek tervezési, megvalósítási és utánkövetés szakaszaiban is megjelenik. Fontos megemlíteni, hogy a bemutató során érezhető volt, hogy a lean utazás fontos eleme a PDCA folyamat, a jelenleg kialakult robosztus program és keretrendszer is ennek köszönhető.

Gemba-séta

bosch_gembaEztán következett a látogatás legizgalmasabb szakasza, a gemba-séta, melynek során betekintést nyerhettünk a klímaalkatrészeket előállító értékfolyamat működésébe. A séta előtt figyelmet és időt szentelt a csapat annak, hogy Jim Womack által megfogalmazott alapelvek mentén, megfelelően felkészülve sétáljunk. Mindenki párhuzamosan figyelte a saját egyéni érdeklődési területének megfelelő területeket, valamint a házigazdák kérése szerint szemléltük a folyamatokban esetlegesen felmerülő, külső szemmel megfigyelhető veszteségeket és fejlesztési lehetőségeket. A séta során a vizuális segédanyagoknak köszönhetően a folyamat lépései mellett láthattuk az ötletgyűjtésre alkalmazott eszközöket, a problémafeltáró és megoldó folyamatot, a hónap dolgozóinak fényképeit, a részleg előtt álló következő projektek terveit is. Mondanom sem kell, a szervezők elé háruló legnagyobb kihívás a csoport gembáról való visszaterelése volt, ami már önmagában igencsak pozitív visszajelzés.

A séta után a már jól megszokott és bevált „pozitív és fejlesztendő” gondolatok mentén zajló visszajelzések következtek a résztvevők részéről. A látogatók kiemelték a jól átlátható, szervezett és kontrollált folyamatokat, a lényegesen lecsökkentett raktár és alkatrész készleteket, a folyamatos áramlást, a látható húzó elvet, a kanban rendszert, a dolgozói bevonást és ötlet menedzsment rendszert.

Mindemellett nem maradtak el a megfigyelt apróbb veszteségek felsorolásai sem, valamint azoknak a pontoknak az azonosítása, ahol a külső szemek első, rövid megfigyeléseire építve a házigazda tovább építheti a lean tudatosságot a mélyebb elemzést követően, hiszen a folyamatos fejlesztés soha sem ér véget.

Mit tanultunk ma?
A délután utolsó részében a „Mit tanultunk ma?” kérdésre keresték a résztvevők a választ. Az eredményekből szemezgetve az alábbi általános megállapítások születtek:

1. Nincs olyan, hogy nincs jobb állapot az aktuálisnál, azonban ezt az állapotot nem mindig könnyű meglátni vagy elérni.

2. A pozitív, sikeres folyamatfejlesztések megértése és értékelése legalább annyira fontos, mint a fejlesztési lehetőségek feltárása.

3. Az alkalmazott elvek, ha első ránézésre nem is egyértelműek, mindig a vállalat aktuális legjobb megértését mutatják a lean szemlélettel kapcsolatosan, ezek pedig nem vethetőek össze mélyebb megértés nélkül a máshol alkalmazott módszerekkel vagy megoldásokkal.

4. A kísérletek, melyek fejlődést hozhatnak nem mindig egyértelműek, meg kell tanulni ezeket meglátni.

6. Nagyon fontos mindig visszatérni a lean alapokhoz.

7. Házon belül is lehet megosztani és tanulni, nem csak más cégektől lehet ellesni jó megoldásokat.

8. A kontroll és a kreativitás nem zárják ki egymást, de tudatosan kell mindkettőnek megkeresni és megtalálni a helyét.

Nagy élmény volt látni azt, ahogyan a lean szemlélet áthatja az egész gyárat, valamint tapasztalni a folyamatos fejlődés és fejlesztés iránti magas fokú elkötelezettséget. Köszönöm az élményt és további sok sikert és jó tanulást kívánok a miskolci csapatnak!

Szeptemberben az ESAB Hungary Kft.-nél újra találkozunk!

Írta: Acsádi Viktória ügyfélszolgálati vezető

Avis Budget Group BSC Kft.