Womack_thumbs_up

James P. Womack
Nemzetközi Lean Konferencia
2013. június 13.

lmk

Lean Menedzser Kerekasztal – James P. Womack
2013. június 13.

Egyesületünk a Gemba Walks (Gemba-séták) című könyv magyar nyelvű kiadásának alkalmából háromnapos Nemzetközi Lean Programsorozatot szervezett James P. Womackkal a fenti könyv szerzőjével, a Lean Enterprise Institute (LEI) alapítójával, szenior tanácsadójával.
A programsorozat harmadik napjának délelőttjén 17 hazai és külföldről érkező lean szakember találkozhatott és gondolkodhatott együtt Jimmel, tehette fel számára leannel kapcsolatos kérdéseit. Íme a 3 órás kerekasztal beszélgetés néhány résztvevőjének összefoglalója, visszatekintése:

womack_csoport_kep„A Lean Menedzser Kerekasztalon való részvétel számomra nagyon különleges lehetőség volt: találkozni Jimmel és olyan szakemberekkel, akik mindennapi szinten alkalmazzák a lean szemléletet. Coachként nagyon sok hasznos információval gazdagodtam. Alapvetően az elvárásom a beszélgetéssel kapcsolatban az volt, hogy erőt merítsek és tanuljak, hogy hogyan lehet a mindennapi problémákra fenntartható intézkedéseket hozni. Jim szavai által valós értelmet nyertek a lean kifejezései. Határozott célom a kerekasztalon kapott motivációm fenntartása és átadása kollegáim számára. Valós A3 vezetővé válni nagy kihívás, hosszú út és nagyon sok gyakorlás lesz, de a LEI által biztosított szakirodalom nagyon sok segítséget nyújt a jövőben, ahogy eddig is. Köszönöm a szervezőknek a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen a programon.”

Kozák Miklós area coach
AmRest Kft.

womack_eloadas“During the Lean Manager Roundtable session with Jim Womack I could get a view of what the other lean leaders are going through while implementing a solid lean culture in their companies. The most interesting of all was to have the chance to hear Jim Womack in person and to understand his view was inspiring and eye opening.
His approach on how to communicate with people on the shop floor “Go See, Ask Why and Show Respect” is a key learning point but it does not mean it is easy to do. From this Lean Manager Roundtable session I could understand that going back to basics is sometimes necessary and unavoidable. Showing respect to your people and actually involving them in improving their processes to make their work better will ensure your success. Using A3 and Gemba Walks as means of developing your leadership and incredibly both parties will learn something from each other. Get your customers and suppliers to join you in this journey; they are both parts of the same Value Stream!
One important note said by Jim: “The difference between Toyota and other companies is that Toyota is always aware of its problems when most of the other companies are not.”
It was a great experience and gave me a very good insight on how to improve the lean deployment in our company. Sharing experiences and getting experiences from others is one of the best learning process and with Jim Womack, LEI Hungary and the other lean leaders it was even better.”

Fabrício Lima Plant Lean Six Sigma Manager
Jabil Circuit Magyarország Kft.

womack_pointing„Ez a fórum ismételten bebizonyította önmaga létjogosultságát!
Úgy gondolom, hogy a lean bevezetése – bár mindenhol építenek a már kidolgozott módszertanokra – minden vállalat részéről egyedi és testreszabott kell, hogy legyen. A Toyota és módszereinek átgondolatlan másolása, a lean eszközök öncélú bevezetése (csak mert „ezt kell használni, mert erre a problémára ez az alapeszköz”), a mutatók (KPI) mentén történő vállalatirányítás (x számú VSM évente, y megtakarítás havonta, minden héten egy jó ötlet beadása) tipikus, tanácsadók által irányított bevezetési modellek, amelyekkel sok lean menedzser szembesül élete során. A nagy bevezetési kampány után, azonban ott állnak a szakemberek, szembesülve az alapvető kérdéssel: miért is csináljuk ezt az egészet? Mi a célja? Hogyan tovább? Majd jön a felismerés, hogy bár bevezettük, de a lendület kifújt, az unalomig ismert eszközök már nem szállítják a várt eredményeket, az elvárások nőnek, a lelkesedés viszont csökken. Tipikus „brown field” szindróma.
A kerekasztal beszélgetés jó táptalajt adott egymás, és ezen keresztül saját problémáink újragondolására. Rá kell, hogy jöjjünk, hogy a lean szakembernek külön profilja van, akinek lételeme a jobbítás, a változtatás, az egyszerűsítés, a tapasztalatok ésszerű felhasználása.
Sok esetben ez ma még nem tudatos szempont a lean menedzserek és szakemberek kiválasztásánál, de az jól látszott – és a kerekasztal résztvevői kiválóan reprezentálták a tényt -, hogy csak ilyen szakemberekkel lehet tartós sikereket elérni. James Womack jelenléte, sok éves tapasztalatának és briliáns elméjének megvillanásai, ismételten rámutattak arra, hogy a tapasztalás, egyszerűség, ésszerűség, struktúra jelenti a siker kulcsát (ld. Gemba-séták), ami hosszú távon is fenntarthatóvá és sikeressé tehet egy vállalatot.
A Lean Menedzser Kerekasztal összehozta a hasonló gondolkodású vezetőket, tapasztalataik megosztása ötletek gazdag tárházát vonultatta fel. Több oldalnyi jegyzet, több hét esetleg hónap vár rám, hogy ezeket érdemben fel is dolgozzam, saját munkámba be is építsem. Remélem, hogy a LEI keretein belül minél sűrűbben találkozhatunk és ismételten tanulhatunk egymástól! Köszönet érte a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt!”

Nagy Kornél Head of Operations Development
Coloplast Hungary Kft.

womack_sign„Abban a pillanatban, ahogy egy szervezet abbahagyja a tanulást hanyatlásnak indul. Az eredeti bölcsesség Einsteintől való, és számomra pontosan leírja, miért fontos egy-egy ilyen alkalmat maximálisan kihasználni. Nincs olyan ember, csoport, vállalat, ország, amely megengedheti magának, hogy karba tett kézzel hátradőljön, és azt mondja: “én megcsináltam”. A folyamatos fejlődést csak folyamatos tanulással és a meglévő megoldások szisztematikus átvizsgálásával érhetjük el. Számomra erre adott lehetőséget a rendezvény. Minőségi gondolatok, kérdések, beszélgetések azok, amikből én, a csoportom, a vállalat, amit képviselek és Magyarország is csak profitálhat. A legérdekesebbnek a lean menedzsment szintjeinek átbeszélését tartottam. Ez igazolta számomra, hogy jó irányba haladunk és ötleteket is adott miként lépjünk felsőbb szintekre.
A feladat most az, hogy a napi tűzoltáson túl, a szisztematikus problémamegoldás során hogyan tegyük a lean szemléletet a vállalati stratégia részévé és hogyan győződjünk meg arról, hogy a veszteségeket már a keletkezesüknél elcsípjük.”

Takács Ilona LCI Senior Manager
LEGO Manufacturing Kft.

womack_pointing-fingers“The roundtable discussion with James Womack was very interesting and inspiring. It was great to listen to him, because he is one of the most experienced people in lean. He saw quite a lot of companies always with his “lean eyes” and it was a pleasure to listen to him. Jim spoke about many good examples, which also match the experiences of our own daily business. There were some very inspiring aspects which I will keep in my mind as lean manager.
A “Gemba Walk” is possible for all processes and all affected people should participate to learn about the processes. I liked Jim´s example from government, where he created “social contacts” and walked the processes with all people who have an impact to the process. Together they were able to improve their Value Stream just by knowing each other and understanding the complete process.
If a process is to be improved the question is: who is responsible for the improvement? Jim had some good examples, where lean managers increased the transparency of a process by using VSM and asking good questions. Lean people supported the leader to see the problems and to implement good solutions within their own organization. That is the only way to improve processes in a sustainable way.
Great event and I am looking forward to next year’s International Lean Summit.”

Klaus Wienecke lean manager
Robert Bosch Elektronika Kft. Hatvan

lean_konferencia_tamogatok